De meest gestelde chocolade vragen op een rijtje.
Chocolade
Chocolade wordt vaak op basis van het cacaopercentage uitgezocht, maar wat zegt het nu eigenlijk precies? Chocolade bestaat over het algemeen uit cacaomassa, cacaoboter en eventueel toegevoegde suiker (bij melkchocolade worden ook melkbestandsdelen toegevoegd). De fabrikant is echter niet verplicht om de verhoudingen tussen cacaoboter en cacaomassa te vermelden. Daardoor kan het zijn, dat naast het feit welke soort bonen er zijn gebruikt, een 80% cacao chocoladereep bitterder smaakt dan een 85% cacao chocoladereep. Zie voorbeeld hieronder;
Bijv. Reep 80% cacao
Cacaomassa: 62%
Cacaobeter: 18%
Bijv. Reep 85% cacao
Cacaomassa: 50%
Cacaoboter: 35%
Ons advies is simpel; proeven maar!
Probeer verschillende repen van hetzelfde cacaopercentage, bijvoorbeeld twee repen van 70% Red Ape, Puur en Tara, Puro.
Tijdens het proeven kun jij jezelf de volgende vragen stellen; waar denk je dat meer cacaomassa in zit? Welke smaakt er meer bitter?
Let op, de origine van de cacaoboon en het smaakprofiel van het type boon zijn uiteraard ook van invloed.
Categorie:
Het verschil tussen puur en melkchocolade zit hem in de bestanddelen.
Type | Bestanddelen |
---|---|
Pure chocolade | Cacaomassa + cacaoboter + suiker |
Melkchocolade | Cacaomassa + cacaoboter + suiker + (vegan)melkpoeder |
Cacaomassa
Cacaomassa ontstaat door de cacaobonen te vermalen en is een belangrijke grondstof voor chocolade.
Cacaoboter
Daarnaast wordt er ook vaak een klein beetje cacaoboter toegevoegd aan de cacaomassa zodat de chocolade lekker smeuïg wordt. Cacaoboter wordt gewonnen uit cacaomassa door het gebruik van een cacaopers. Deze scheidt het vet van de cacaomassa gescheiden. Zo ontstaan er twee bestanddelen namelijk cacaopoeder en cacaoboter.
De naamgeving
Het verschil tussen puur en melkchocolade, gaat nog een stapje verder. Want wanneer mag chocolade pure chocolade of melkchocolade heten? Dit is vastgelegd in het ‘Warenwetbesluit Cacao en chocolade’;
Pure chocolade
Pure chocolade moet minimaal in totaal ten minste 35 procent droge cacaobestanddelen, inclusief ten minste 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestanddelen.
Al onze pure chocolades voldoen uiteraard aan deze norm.
Melkchocolade
Melkchocolade moet ten minste 25 procent droge cacaobestanddelen; ten minste 14 procent droge melkbestanddelen; ten minste 2,5 procent vetvrije droge cacaobestanddelen; ten minste 3,5 procent melkvet; en in totaal aan cacaoboter en melkvet ten minste 25 procent vetten.
Al onze melkchocolade, ook de veganistische, voldoen aan deze norm.
Categorie:
Witte chocolade bevat geen cacaomassa of cacaobonen. Volgens sommige mensen zou het daarom eigenlijk daarom eigenlijk witte chocolade geen (echte) chocolade mogen heten.
Echter er worden wel cacaobonen gebruikt om witte chocolade te maken. Witte chocolade wordt namelijk gemaakt van cacaoboter.
Nadat de kernen van de cacaobonen, de cacaonibs, zijn gebrand en gemalen ontstaat er een vloeibare, bruine massa; oftewel de cacaomassa. Het vet wat hieruit wordt gehaald is de cacaoboter. Is het je ooit opgevallen dat witte chocolade heel snel smelt in je mond? Dit komt dus door de hoge hoeveelheid cacaoboter.
Wanneer je een reep hebt met minimaal 20% cacaoboter, 14% droge melkbestanddelen, inclusief ten minste 3,5% melkvet dan mag deze reep “witte chocolade” heten volgens het Warenwetbesluit Cacao en chocolade.
Onze witte chocolades vind je hier.
Categorie:
Chocolade maken is een uitgebreid, zorgvuldig proces, waarin zowel de cacaoboer als de chocolademaker, hun eigen belangrijke rol spelen.
De cacaoboer
Het begint allemaal op de plantage van een cacaoboer, want chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Cacaovruchten groeien aan de cacaoboom, in deze cacaovruchten groeien cacaobonen. Cacaoboeren oogsten handmatig de cacaobonen, daarna worden ze gefermenteerd en gedroogd in de zon. De cacaoboeren verkopen de gedroogde cacaobonen rechtstreeks aan de chocolademaker, of via een boerencoöperatie.
De chocolademaker
De chocolademaker zal de cacaobonen in de meeste gevallen branden. Sommige merken kiezen er bewust voor de cacaobonen niet te branden. Hierna worden de cacaobonen vermalen en gemengd met andere ingrediënten zoals suiker, en melkpoeder. In de volgende fase wordt de chocolademassa door een machine gewalst, om de chocolade flinterdun te maken. De volgende stap in het proces is het concheren waardoor er een gladde en fijne vloeistof ontstaat. Na het concheren wordt de chocolade getemperd. Temperen is het verhogen, verlagen en weer verhogen van de temperatuur van de chocolade waardoor de chocolade er mooi glanzend uitziet en knapperig is. Als laatste stap in het proces wordt de chocolade in mallen gegoten, gekoeld en verpakt.
Categorie:
bewaren
Het korte antwoord is, je kan chocolade het best op koele, donkere plaats bewaren. In de koelkast bewaren mag alleen tijdens een hittegolf.
Wil je precies weten waarom dit zo is en hoe jij je kostbare chocolade zo lang mogelijk in topconditie kan houden? Lees ons blog en kom alles te weten over het bewaren van bean-to-bar chocolade.
Categorie:
Duurzaamheid
Direct trade cacao wordt rechtstreeks, zonder tussenhandel, ingekocht bij de boer. Het doel van direct trade is om met een korte handelsketen meer geld naar de boeren te brengen, in plaats van naar tussenpersonen. Hierdoor is de cacao volledig traceerbaar, een bijkomend voordeel is dat de chocolademaker en de cacaoboeren nauw kunnen samenwerken om kwaliteit van de cacaobonen te verbeteren.
Omdat er nog veel meer te vertellen valt over deze duurzame handelswijze, hebben wij er een blog over geschreven.
Categorie:
Bean-to-bar chocolade betekent letterlijk ‘boon tot reep’ chocolade. Daarmee wordt bedoeld dat de chocolademaker het hele proces, van het selecteren van de cacaobonen tot het verpakken van de chocolade, in eigen beheer houdt.
Bean-to-bar chocolade is duurzamer dan de doorsnee chocolade uit de supermarkt. Hoe dit precies allemaal zit, leggen wij haarfijn uit in dit blog.
Categorie:
Verzenden
Duurzame chocolade, vraagt om een duurzame verzending.
Daarom werken wij samen met Tour de Ville fietskoeriers. Met e-trikes, vrachtfietsen, fietsaanhangwagens en waterdichte rugzakken vervoeren zij de hele dag op duurzame wijze allerlei goederen door Eindhoven, Tilburg, Helmond en omstreken.
Mocht jij niet in dit gebied wonen, dan kijkt Tour de Ville of jouw pakketje kan worden afgeleverd door hun samenwerkingspartner Fietskoeriers.nl. Dit is een samenwerking van fietskoeriers in 30 steden in Nederland die gezamenlijk een pakketnetwerk verzorgen met vrachtfietsen en busjes op groengas.
Mocht je niet in het gebied wonen waar Tour de Ville of fietskoerier werkzaam in dan wordt jouw pakket verstuurd met DHL, zij beschikken namelijk over een landelijk netwerk waardoor het een ideale aanvulling is op het netwerk van Tour de Ville en fietskoerier.nl
Categorie:
Nederland
Binnen Nederland zijn de verzendkosten €4,50 voor een brievenbuspakketje.
Ophalen is uiteraard gratis.
Categorie:
Nederland
Wij versturen de chocolades in brievenbuspakketjes met Tour de Ville fietskoeriers. De pakketjes worden van maandag t/m zaterdag bezorg in heel Nederland.
Bestel je maandag t/m vrijdag voor 14:00 uur?
Jouw bestelling wordt dezelfde dag nog ingepakt en overgedragen aan Tour de Ville.
Direct hierna ontvang je een track en trace nummer, en kun je jouw pakketje volgen. Je ontvangt je pakketje, in principe, de volgende dag.
Bestel je maandag t/m donderdag na 14:00 uur?
Levertijd 2 dagen
Jouw bestelling wordt de volgende dag ingepakt en overgedragen aan Tour de Ville.
Direct hierna ontvang je een track en trace nummer, en kun je jouw pakketje volgen. Je ontvangt je pakketje, in principe, binnen 2 dagen.
Bestel je vrijdag na 14:00 uur, of in het weekend?
Levertijd 2 -4 dagen
Het is eerste wat wij doen op maandag is jouw pakketje inpakken en overdragen aan Tour de Ville. Je ontvangt van ons een track-en-trace nummer zodat je jouw pakketje kunt volgen. In principe ontvang je jouw chocolade op dinsdag.
België
Ook voor bestellingen naar België geldt, voor 14.00 besteld dan verzenden wij je pakket dezelfde dag, behalve in het weekend.
Zodra wij je bestelling hebben overgedragen aan Tour de Ville, ontvang je een mailtje zodat jij weet dat jouw pakket onderweg is. De levertijd van naar België is in principe 2 werkdagen.
Categorie:
Waarom we niet kiezen voor gratis verzendingen, ook niet vanaf een bepaald bestelbedrag?
Voor niets gaat de zon op. Het verpakken en verzenden van de chocolade kost nu eenmaal tijd en geld. Omdat we zo transparant mogelijk willen zijn in heel de keten, vanaf de cacaoboer tot aan de verzending, rekenen wij deze kosten gedeeltelijk aan jou door.
In Nederland is dat € 4,50 voor een brievenbuspakketje.
Categorie:
Wij verzenden chocolade bij een temperatuur tot 25 °C. Plaats gerust alvast jouw bestelling en zodra de temperatuur daalt onder de 25 °C versturen wij jouw chocolade.
Categorie:
Jazeker. Geef in je winkelmandje aan dat je je pakketje zelf bij ons wilt komen ophalen. Nadat je je bestelling online hebt afgerekend, kun je hem normaliter de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur komen ophalen. Daarnaast ontvang je ook nog een mailtje van ons, om het precieze ophaalmoment met elkaar af te stemmen.
Categorie: