Webshop Trustmark and customer reviews

Verzending binnen de EU

FAQ

Bean-to-bar chocolade

Chocolade proeven doe je met al je zintuigen. We leggen in onze ‘je eigen chocolade proeverij thuis’ uit hoe je thuis optimaal van je chocolade kunt genieten. Maar nog veel liever leggen wij het jou zelf uit tijdens één van onze workshops.

Goede vraag! Het is een vrij ingewikkeld proces en iets te lang om hier uit te leggen. Daarom hebben we er het blog ‘zo wordt chocolade gemaakt’ geschreven.

Chocolade is een kwetsbaar product. Bewaar het op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen 14 en 18 graden Celsius. Kies dus een donker plekje om je chocolade te bewaren, zoals een voorraadkast of keukenkastje. Vermijd bij voorkeur de koelkast.
Wil je precies weten waarom dit zo belangrijk is en hoe je je kostbare chocolade zo lang mogelijk in topconditie kunt houden? Dit lees je in ons blog ‘Hoe kun je chocolade het beste bewaren?’

Witte chocolade bestaat in principe uit: cacaoboter, melkpoeder en suiker. Een cacaoboon bestaat voor afhankelijk van het type boon uit 52 – 58% uit cacaoboter. Daarom is in onze ogen witte chocolade echte chocolade. Volgens de warenwetbesluit cacao en chocolade moet witte chocolade minimaal 20% cacaoboter bevatten.

Wil je meer weten? Lees onze blog voor een uitgebreidere uitleg. In onze webshop kun je bovendien filteren op witte chocolade en zelf ontdekken welke varianten we aanbieden!

Het is een bewuste keuze van ons om zelf geen chocolade te maken. De Chocolademeisjes zetten zich juist in om mensen kennis te laten maken met bean-to-bar chocolade. Dit doen we door craft chocolade aan te bieden in onze webshop en het geven van diverse chocoladeproeverijen.

De wetenschappelijke naam van cacaobomen is Theobroma cacao. Cacaobomen komen oorspronkelijk uit het Amazone gebied. Cacao kan eigenlijk overal rond de evenaar groeien (23 graden ten noorden en 23 graden ten zuiden hiervan) en tot maximaal 1000 meter hoogte.
Lees in onze blog  “zo groeien cacaobomen” nog veel meer over deze bijzondere boom.

Bean-to-bar chocolade betekent letterlijk ‘van boon tot reep’ chocolade. Hiermee wordt bedoeld dat de chocolademaker het volledige proces, van het selecteren van de cacaobonen tot het verpakken van de chocolade, in eigen beheer houdt. Bean-to-bar chocolade is duurzamer dan de gebruikelijke chocolade uit de supermarkt. Hoe dit precies zit, leggen wij haarfijn uit in dit blog.

Chocolade wordt vaak gekozen op basis van het cacaopercentage, maar wat is dat eigenlijk precies? Chocolade bestaat doorgaans uit cacaomassa, cacaoboter en eventueel toegevoegde suiker (bij melkchocolade worden ook melkbestanddelen toegevoegd).
Het cacaopercentage is de som van het percentage cacaomassa en de cacaoboter. De fabrikant is echter niet verplicht om de verhoudingen tussen deze twee te vermelden.

Bijvoorbeeld:
Reep A: met 70% cacao -> cacaomassa: 62% + cacaoboter: 8%
Reep B: met 70% cacao -> cacaomassa 50% + cacaoboter 20%

Maar welke moet ik dan kopen? Ons advies is simpel: proeven maar! Probeer verschillende repen met hetzelfde cacaopercentage, bijvoorbeeld twee repen van 70% en ontdek het verschil in smaak.

Het verschil tussen pure chocolade en melkchocolade zit hem in de bestanddelen.

TypeBestanddelen
Pure chocoladeCacaomassa + cacaoboter + suiker
MelkchocoladeCacaomassa + cacaoboter + suiker + (plantaardige)melkpoeder 

Dit zijn de bestanddelen die minimaal nodig zijn om de chocolade te maken.

Cacaomassa
Cacaomassa ontstaat door de cacaobonen te vermalen en is een belangrijke grondstof voor chocolade.

Cacaoboter
Cacaoboter wordt gewonnen uit cacaobonen. De cacaobonen worden vermalen en uit deze massa wordt de cacaoboter geperst.
Sommige chocolademakers kiezen ervoor om extra cacaoboter toe te voegen aan de cacaomassa. Hoe is geen regel voor het heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur en de stijl van de chocolademaker. Te weinig cacaoboter kan zorgen voor een droog mondgevoel, terwijl teveel cacaoboter ervoor kan zorgen dat de chocolade vettig, slijmerig en weinig smaak heeft.

Suiker
Pure gebleekte rietsuiker is de meest voorkomende keuze omdat het geen smaak heeft. Natuurlijke of biologische rietsuiker wordt vaak verkozen, maar heeft als nadeel dat de eigen smaak hiervan zich vermengt met de smaken van de chocolade. Alternatieve suikers zoals kokosbloesemsuiker worden steeds populairder, maar deze hebben allemaal hun eigen onderscheidende smaak die het algehele smaakprofiel van de chocolade verandert.

Pure chocolade
Pure chocolade moet minimaal in totaal 35% aan cacaomassa en cacaoboter bevatten.

Melkchocolade
Melkchocolade moet minimaal in totaal 25% aan cacaomassa en cacaoboter bevatten.

Stel je vraag aan ons

Staat jouw vraag over ons en onze duurzame chocolade er niet tussen? Stuur ons dan een bericht; wij komen zo snel mogelijk met een antwoord bij jou terug.
De waardering van dechocolademeisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 35 reviews.