Webshop Trustmark and customer reviews

Verzending binnen de EU

Is witte chocolade wel echte chocolade?

Is witte chocolade echte chocolade

Delen:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Inhoud van dit blog

Een controversiële vraag

Het lijkt wel alsof er twee groepen mensen zijn: zij die van witte chocolade houden en degenen die er niet van houden. Sinds witte chocolade voor het eerst op de markt verscheen, speelt de vraag: “Is witte chocolade wel echte chocolade of niet?” In deze blog duiken we dieper in de wereld van witte chocolade: van de samenstelling en geschiedenis tot de verschillende varianten en het productieproces. Zodat je na het lezen van deze blog de vraag, is witte chocolade wel echte chocolade, kunt beantwoorden.

Samenstelling en eigenschappen

Witte chocolade bestaat voornamelijk uit cacaoboter, suiker, en melkpoeder. Hoewel witte chocolade geen cacaomassa bevat, bevat het wel cacaoboter die ook afkomstig is van de cacaoboon. In feite bestaat ongeveer 50% van het gewicht van een cacaoboon uit cacaoboter. De afwezigheid van cacaomassa betekent dat witte chocolade geen klassieke chocoladesmaak heeft, maar eerder een romige en zoete smaak. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat witte chocolade zijn karakteristieke ivoorkleurige uiterlijk krijgt. In Nederland geldt volgens de warenwet de witte chocolade ten minste 20% cacaoboter; en ten minste 14% droge melkbestanddelen, inclusief ten minste 3,5% melkvet moet bevatten.

Cacaoboter, suiker, melkpoeder de bestanddelen van witte chocolade

Geschiedenis van witte chocolade

Net als de vraag is witte chocolade wel echte chocolade, blijft ook de ontstaansgeschiedenis van witte chocolade discutabel. In een aantal recepten in Zwitserse kookboeken uit de jaren 1860, wordt witte chocolade gebruikt. Maar deze vermeldingen hebben betrekking op witte bakchocolade, die hoogstwaarschijnlijk werd gebruikt voor coatings en banketbakkerswerk. Dit bevestigt echter wel dat een vorm van witte chocolade al minstens 70 jaar bekend was voordat deze commercieel werd verkocht, maar nog niet in de vaste vorm van een reep, simpelweg omdat er toen nog geen melkpoeder bestond.

Officiële registratie van witte chocolade

Het enige feit waarover men het eens is wat de geschiedenis van witte chocolade betreft, is dat Nestlé in 1936 als eerste witte chocoladerepen op de massamarkt bracht en de repen officieel heeft geregistreerd. Maar witte chocolade was eigenlijk al eerder op de markt – we weten alleen niet precies wanneer. Wereldwijd lijkt witte chocolade ergens tijdens de Eerste Wereldoorlog te zijn ontdekt. Na en tijdens de Eerste Wereldoorlog, vertelden Amerikaanse soldaten verhalen over een vreemde, witte chocolade die ze in Europa hadden ontdekt.

Variëteiten en innovaties

Naast de klassieke witte chocolade zijn er ook verschillende varianten op de markt verschenen, zoals de “blonde” chocolade. Ook zijn er versies met toegevoegde smaken zoals framboos, citroen of matcha, die de veelzijdigheid en creativiteit van chocolatiers benadrukken. De populariteit van veganistische alternatieven groeit ook, met merken die plantaardige melkpoeders gebruiken in plaats van zuivel.

Klassiek wit

Klassieke witte chocolade bestaat uit cacaoboter, suiker en melkpoeder.

Kwaliteitskenmerken:

  • Kleur: de kleur van deze chocolade varieert van licht ivoor tot licht goud.
  • Smaak: witte chocolade gemaakt van ongedeoriseerde cacaoboter heeft subtiele smaaktonen, die ondanks dat wel lang blijven hangen, ook als de chocolade al op is
  • Textuur: dit type chocolade hoort niet vettig aan te voelen in je mond

Gekaramelliseerd of geroosterd wit

Voor dit type witte chocolade wordt melk verwarmd tot deze gekaramelliseerd is. Hierdoor krijgt de chocolade een heerlijke geroosterde en stroopachtige smaak.

Kwaliteitskenmerken:

  • Kleur: de kleur van deze chocolade is vaak goudachtig en lijkt op fudge
  • Textuur: dit type chocolade hoort niet plakkerig aan te voelen in je mond

Witte chocolade met toevoegingen

Toevoegingen, vaste ‘stukje’ die voor extra smaak, kleur en/of textuur zorgen worden in dit type chocolade verwerkt. Wat hiervoor gebruikt wordt is uiteenlopend van gedroogde vruchten, noten, bloemen of bijvoorbeeld caocanibs.

Kwaliteitskenmerken:

  • De toevoegingen moeten een meerwaarde bieden aan de smaaktonen van de witte chocolade, ze moeten de subtiele smaaktonen niet overheersen
  • Textuur: dit type chocolade hoort niet vettig aan te voelen in je mond

Kwaliteit en aankoop

Bij het kopen van witte chocolade is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de ingrediënten. Veel commerciële varianten gebruiken gedeodoriseerde cacaoboter en voegen vanille of andere aroma’s toe om de smaak te verbeteren. Dit kan leiden tot een erg zoete en soms kunstmatige smaak.
Witte chocolade van goede kwaliteit is gemaakt met niet-gedeodoriseerde cacaoboter. Hoewel dit niet haast nooit op de verpakking zal staan, raden wij je aan om voor witte chocolade te kiezen die een hoger cacaobotergehalte heeft, omdat dit meestal een goed teken is.

Witte chocolade voor iedereen

Witte chocolade heeft een eigen plek veroverd in de wereld van zoetigheden. Ondanks dat het niet de diepe smaken van pure chocolade bevat, biedt het een romige en veelzijdige basis die geliefd is bij zowel chocolatiers als consumenten. Met zijn rijke geschiedenis en variëteiten is witte chocolade meer dan alleen een zoetigheid; het is een delicaat en verfijnd product dat blijft evolueren en verrassen. Of je nu een liefhebber bent van de klassieke smaak of nieuwsgierig bent naar de innovatieve varianten, witte chocolade heeft zeker iets te bieden voor iedereen.

Witte chocolades met verschillende origines

Is witte chocolade echte chocolade?

In onze ogen is witte chocolade echte chocolade. Het verschilt van andere soorten chocolade omdat het geen cacaomassa bevat, maar het bevat wel cacaoboter. Een cacaoboon bestaat voor meer dan 50% uit cacaoboter en is van wezenlijk belang bij het maken van witte chocolade.
Daarnaast vinden wij dat witte chocolade in het algemeen een slechte reputatie gekregen doordat er vaak naast cacaoboter ook goedkopere vetten, veel suiker en synthetische vanille aan de chocolade wordt toegevoegd, want de smaak en het mondgevoel in onze ogen niet te goede komt.

Ontdek het zelf!

We nodigen je uit om verschillende repen witte chocolade van diverse chocolademakers uit te proberen. Het zou zomaar kunnen dat je met de ene chocolade graag bakt, een andere graag combineert met je favoriete whisky en een derde het liefste zo eet. Nieuwsgierig geworden naar een recept met witte chocolade? Probeer ons recept voor de lekkerste witte chocolademousse. Ontdek de nuances en unieke smaakprofielen die elke reep biedt, en bepaal zelf welke jouw favoriet is.

Choco-kunde

Rebecca en Marianne, De Chocolademeisjes. Zij zijn de craft chocolate experts en eigenaar van deze online duurzame chocolade shop.

Wil je weten wat bean-to-bar chocolade is, hoe het gemaakt wordt en nog veel meer?
Lees alles over duurzame chocolade in onze blogs.

Meer choco-kunde

Is witte chocolade wel echte chocolade? >
De waardering van dechocolademeisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 32 reviews.