Webshop Trustmark and customer reviews

Chocolade als remedie tegen ontbossing in Indonesië

Noord-Sulawesi, waar palmsuiker wordt gewonnen

Delen:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Inhoud van dit blog

In 2013 kreeg ik de kans om Noord-Sulawesi in Indonesië te bezoeken. Een uitnodiging van de familie van mijn reisgenoot leidde mij naar deze tropische regio, waar ik de gelegenheid had om een palmsuikerfabriek te bezichtigen. Hoewel ik niet precies wist wat me te wachten stond, was ik nieuwsgierig naar het proces en de mensen erachter. Nooit had ik kunnen bedenken dat ik zou ontdekken dat chocolade met palmsuiker een remedie tegen ontbossing in Indonesië is.

Terug in de tijd in Noord-Sulawesi

Bij aankomst in Noord-Sulawesi voelde het alsof ik terug in de tijd reisde. We reden door straten waar paard-en-wagens een normaal vervoermiddel waren, zwaaiende schoolkinderen in uniform ons begroetten en een Holland Bakery herinnerde aan koloniale tijden. Het landschap was een weelde van groen, met tropische bloemen en planten die het regenwoud vulden. Maar deze idyllische setting kon niet verhullen dat ontbossing een groot probleem was in Indonesië. Jaarlijks wordt een gebied zo groot als België gekapt, met ernstige gevolgen zoals overstromingen, branden, voedseltekorten en een afname van biodiversiteit. Bovendien wordt het leefgebied van dieren zoals de orang-oetan, een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, vernietigd.

Stichting Masarang: een duurzame oplossing tegen ontbossing

Stichting Masarang, een lokale organisatie, zet zich in om deze trend te keren. Ze hebben ontdekt dat de suikerpalm een sleutelrol kan spelen in de bestrijding van ontbossing. Deze palm groeit alleen in de schaduw van het tropisch regenwoud, wat betekent dat boeren die suikerpalm verbouwen, het regenwoud intact moeten houden. Hierdoor kunnen boeren een duurzaam inkomen verdienen zonder het regenwoud te beschadigen. Het sap van de suikerpalm wordt gebruikt om palmsuiker te maken, een winstgevend en eerlijk product dat lokale gemeenschappen ondersteunt.

Een bezoek aan de palmsuikerfabriek: De Village Hub

Tijdens mijn bezoek aan de palmsuikerfabriek, de Village Hub, kreeg ik een kijkje in dit duurzame proces. De Village Hub is een mini-fabriek waar suiker wordt geproduceerd uit het sap van de suikerpalm. Het productieproces is volledig afvalloos; elk restproduct wordt hergebruikt voor een ander proces in dezelfde keten. De palmsuiker die hier wordt geproduceerd, wordt direct naar Nederland geëxporteerd, waar het wordt gebruikt in verschillende voedingsproducten, waaronder chocolade.

Chocolade met palmsuiker: Mesjokke’s unieke benadering

Een van de chocolademakers die palmsuiker gebruikt voor hun chocolade is Mesjokke. Zij ontdekten dat palmsuiker een heerlijke toevoeging is aan chocolade, waardoor het een unieke karamelachtige smaak krijgt. In zowel de Natural Blonde– als de Stardust-varianten van hun chocolade wordt deze palmsuiker gebruikt. Dit maakt de chocolade niet alleen lekker, maar ook duurzamer, omdat het gebruik van palmsuiker bijdraagt aan het behoud van het regenwoud in Indonesië.

Palmsuiker ten opzichte van kristalsuiker

Palmsuiker biedt meer dan alleen duurzaamheid. Vergeleken met kristalsuiker heeft het een lagere impact op de bloedsuikerspiegel en bevat het extra vitamines, mineralen en antioxidanten die het lichaam ten goede komen. Maar het blijft suiker, dus gebruik het met mate.

Chocolade die bijdraagt aan een betere toekomst

Wanneer je dus geniet van de Natural Blonde- of Stardust-varianten van Mesjokke, draag je niet alleen bij aan je eigen welzijn, maar ondersteun je ook lokale boeren en het behoud van het regenwoud. Het feit dat je bijdraagt aan het welzijn van bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan, maakt van chocolade niet langer een guilty pleasure, maar een manier om iets positiefs te doen.

 Een zoete manier om het regenwoud te beschermen

Het verhaal van palmsuiker en chocolade is een inspirerend voorbeeld van hoe we op een duurzame manier van onze favoriete traktaties kunnen genieten. Mijn reis naar Indonesië heeft een blijvende indruk achtergelaten. Ik heb de schoonheid van onze planeet gezien, maar ook hoe fragiel ze is en hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor de natuur en al haar bewoners.

Chocolade met een missie

Dus de volgende keer dat je zin hebt in chocolade, denk dan aan de positieve impact die je kunt hebben. Door een bewuste keuze te maken, draag je bij aan een betere toekomst voor zowel mensen als de natuur. Chocolade met palmsuiker is een remedie tegen ontbossing in Indonesië en dat smaakt net even zoeter.

Choco-kunde

Rebecca en Marianne, De Chocolademeisjes. Zij zijn de craft chocolate experts en eigenaar van deze online duurzame chocolade shop.

Wil je weten wat bean-to-bar chocolade is, hoe het gemaakt wordt en nog veel meer?
Lees alles over duurzame chocolade in onze blogs.

Meer choco-kunde

Chocolade als remedie tegen ontbossing in Indonesië >
De waardering van dechocolademeisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 31 reviews.