Jens, de oprichter van Definite Chocolate, neemt je mee naar de Dominicaanse Republiek, waar hij je rondleidt op cacaoplantages, vertelt wat hem drijft als chocolademaker en op prachtige wijze laat hij zien hoe er bij hem in de fabriek chocolade wordt gemaak.
Kleinschalige ambachtelijke chocolade, gemaakt in het land van herkomst
In de Dominicaanse Republiek produceert Definite Chocolate kleine batches duurzame chocolade. Alle cacao die zij gebruiken, komt rechtstreeks uit verschillende streken van de Dominicaanse Republiek.
De fabriek is gevestigd in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Definite werkt enkel met biologische single-origin cacao. Dit betekent dat alle cacao dezelfde oorsprong heeft en dus van รฉรฉn plantage komt. Met de grootste zorg transformeert Definite deze cacao in hun prijswinnende chocolades.
Ethische, biologische en Direct Trade cacao
Definite Chocolate koopt de biologische cacao die zij voor hun chocolade gebruiken rechtstreeks in bij lokale cacaoboeren. Deze vorm van handel heet Direct Trade. Behalve dat ze hun inkopen lokaal doen, bouwen ze ook goede relaties op met cacaoboeren. Hierdoor zorgen ze ervoor dat alleen de beste cacaobonen hun fabriek bereiken. Het is een samenspel tussen Definite Chocolate en de boeren, die de single-origin cacao verbouwen, oogsten, fermenteren en drogen. Het gezamenlijke doel is om de cacaokwaliteit voortdurend te verbeteren en de bedrijven en het levensonderhoud van de lokale Dominicaanse boeren te ondersteunen.
Caribische ervaring en ondersteuning van de lokale industrie
Definite Chocolate kiest er heel bewust voor om alleen strikt noodzakelijke ingrediรซnten voor hun chocolade te gebruiken. Er worden dan ook geen extra aroma’s of additieven toegevoegd. Op die manier zorgen ze ervoor dat je proeft wat je eet. Alle ingrediรซnten die gebruikt worden, worden geteeld in de Dominicaanse Republiek. Dit is voor Definite nog een manier om de lokale industrie te ondersteunen.
Het concept achter de verschillende repen is eenvoudig: door cacao uit verschillende regio’s van de Dominicaanse Republiek te gebruiken, kun je door het proeven van de verschillende chocolades een onvergetelijke chocolade reis door de Dominicaanse Republiek maken.
Hoe alles begon
De reis van Definite Chocolate begon met Jens, een industrieel ingenieur die 10 jaar lang in Duitsland werkte aan energie-efficiรซntieprojecten. Na het volgen van een workshop chocoladebonbons maken in Frankfurt, begon hij zijn eigen creaties te maken, puur als hobby. Tot het moment dat hij voor het eerst single-origin bean-to-bar chocolade ontdekte op de Salon du Chocolat in Keulen. Hij werd verliefd op bean-to-bar chocolade en droomde ervan om helemaal zelf bean-to-bar chocolade te kunnen maken.
Slechts een paar jaar later, nadat hij naar de Dominicaanse Republiek was verhuisd, begon hij thuis zijn droom te verwezenlijken. Langzaam maar zeker leerde hij steeds meer over het maakproces en ontwikkelde hij een gevoel voor het beoordelen van cacao. Op deze manier kwam hij in contact met cacaoboeren waarmee hij nu nog steeds samenwerkt.
In 2018 verplaatste hij de productie van zijn huis naar een kleine ruimte, en slechts een jaar later verhuisde hij opnieuw naar een ruimte van 120 vierkante meter waar de fabriek nog steeds is gevestigd.
Ga op reis in de Dominicaanse Republiek
Ga naar onze shop om alle Definite Chocolade te bekijken, of kies je favoriet uit de onderstaande selectie.
-
Definite – Chocolade kokosmelkโฌย 5,95Add to Toevoegen aan ‘favorieten’Add to Toevoegen aan ‘favorieten’
-
Definite – Vegan melkchocolade macadamiaโฌย 5,95Add to Toevoegen aan ‘favorieten’Add to Toevoegen aan ‘favorieten’
-
Definite – Vegan melkchocolade amandelenโฌย 5,95Add to Toevoegen aan ‘favorieten’Add to Toevoegen aan ‘favorieten’
-
Definite – Pure chocolade 90 procentโฌย 5,95Add to Toevoegen aan ‘favorieten’Add to Toevoegen aan ‘favorieten’