Lieve boekenwurmen en chocoladeliefhebbers! Wij hoeven jullie niet uit te leggen hoe blij we zijn met ons langzaam groeiende rijtje favoriete boeken over chocolade dat boven op de kast staat te pronken. In dit blog delen wij onze chocolade boekentips met jou.
Als we even niet meer weten hoe het precies zit, of we hebben zin om iets te lezen dan lopen we naar de kast en om onszelf te trakteren op een dosis chocoladekennis. Heb jij ook je eigen favoriete boeken over chocolade en mis je een boek in ons rijtje? Laat het ons weten, dan gaan wij met jouw tip aan de slag.
In onze boekenkast staan (in geheel willekeurige volgorde):
Charlie and the Chocolate Factory
Roald Dahl
Als Charlie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit.
Soms voelen wij ons net Charlie! In de wereld van bean-to-bar chocolade vallen wij ook nog steeds van de ene verbazing in de andere.
Een van de kinderboeken die wij thuis in het Engels voorgelezen hebben gekregen, hierdoor is dit voor mij de ‘echte’ versie.
Chocolate, indulge your inner chocoholic
Dom Ramsey
Dit is een van de eerste boeken over chocolade die ik ooit heb gekocht. Hierdoor blijft het voor mij de perfecte introductie van de wereld van bean-to-bar chocolade.
Een boek dat ik fijn vind om er zo af en toe bij te pakken, om er een beetje in te bladeren en de afbeeldingen te bekijken. De recepten lees ik elke keer watertandend door, maar eerlijkheidshalve gebied mij te zeggen dat ik er nog nooit één heb gemaakt…
Cacao
Je hebt tijdschriften en je hebt tijdschriften met een hoofdletter T. En dit is er zo een! Een tijdschrift boordevol kennis, interviews en recepten. Het maakt niet uit hoe vaak je dit tijdschrift weer herleest je blijft nieuwe dingen ontdekken.
Wij hebben een aantal nummers en wachten vol smart op een nieuw nummer. Helaas blijft het op dit moment al heel erg lang stil op de site en op hun social media…
The True History of Chocolate
Sophie d. Coe & Michael d. Coe
Het boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de lange en bewogen geschiedenis van cacao en chocolade. Waar de meeste boeken snel door de periode van voor de Spanjaarden in Midden-Amerika vliegen, wordt in dit boek uitgebreid stilgestaan bij het precolumbiaanse gebruik van cacao.
Het boek begint 3000 jaar geleden in de Mexicaanse jungle en behandelt thema’s zoals archeologie, botanie en socio-economie. Via de Azteken en de conquistadores bereik cacao Europa en wordt chocolade de favoriete drank van de aristocraten.
Rond de 19de eeuw werd chocolade een product voor de grotere massa en het boek sluit af met twee verslagen over hoe chocoladefabrikanten omgaan met de ethische kant van de industrie.
The Science of Chocolate
Stephen T. Beckett
Een essentieel boek voor elke chocolade nerd! In The Science of Chocolate wordt het volledige proces van het maken van chocolade behandeld. Het bijzondere (en het hele leuke is) dat er heel duidelijk wordt ingegaan op het feit dat wetenschap een cruciale rol speelt bij de productie, het testen en het consumeren van chocolade. Oorspronkelijk is het boek gebaseerd op een lezing om schoolkinderen aan te moedigen om wetenschap te studeren. Iets wat mij sowieso nauw aan het hart ligt!
koffieTcacao
Ze omschrijven zichzelf als; hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt.
Behalve van chocolade houden wij ook van koffie en thee. Al weten wij hier niet veel van, dit tijdschrift laat ons heel duidelijk zien welke raakvlakken er zijn en hoe bepaalde technieken en trends in elkaar overlopen. Een heerlijk tijdschrift van eigen bodem (en dat is ons stiekem ook veel waard!)
Chocolat
Joanne Harris
Misschien wel ‘De Klassieker’ onder de chocolade boeken. Een heerlijk boek om te lezen met een beker zelfgemaakte chocolademelk aan je zijde!
Mocht je het verhaal nog niet kennen, het gaat over Vianne Rocher die samen met haar dochtertje Anouk in een klein Zuid-Frans dorpje neerstrijkt. Vanaf dat moment lijken er magische krachten tot leven te komen. Met lede ogen moet de starre dorpspastoor Reynaud aanzien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd de dorpelingen verleidt met onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid. Wanneer Vianne aankondigt dat ze met Pasen een chocoladefestival wil organiseren, raakt père Reynaud buiten zichzelf van woede, en stevent de strijd in het dorp af op een dramatische gebeurtenis.
Bean to Bar Chocolate, America’s Craft Chocolate Revolution
Megan Giller
De prachtige afbeeldingen zijn voor mij al reden genoeg om dit boek te kopen. Gelukkig blijft het niet bij mooie plaatjes, aan de hand van deze afbeeldingen wordt op eenvoudige wijze uitgelegd hoe chocolademakers hun cacaobonen inkopen en hoe de bonen tot chocolade worden verwerkt. Daarnaast worden er suggesties gedaan hoe je het beste een eigen chocoladeproeverij kan creëren. Er wordt stilgestaan bij het combineren van chocolade met onder andere koffie, thee, bier, en kaas.
Ik vind dit een heel compleet boek dat veel verschillende aspecten van bean-to-bar chocolade belicht.
The Chocolate Tasting kit
Eagranie Yuh
Dit boek is voor ons het begin geweest van het leren proeven. De kit bestaat uit een boekje met daarin informatie over het kopen en proeven van chocolade en tips voor het organiseren van een proeverij. Verder zit er een envelop in waarin je jouw favoriete verpakkingen kunt bewaren. Maar het leukste en het voor ons het meest waardevol gebleken, zijn de twaalf smaakprofielkaarten die je helpen om hetgeen je proeft onder woorden te brengen. Bij de kit zit ook een blocnote waarop je jouw bevindingen kan noteren.
Lees meer over een chocoladeproeverij thuis
Cocoa: An Exploration of Chocolate, With Recipes
Sue Quinn
Wat het is aan het lezen van kookboeken weet ik niet, maar ik ben er dol op! Met een ‘goed’ kookboek op de bank, of al leunend tegen het aanrecht, ik vind het niet vreemd.
Misschien is dit dan ook wel de reden waarom ik Cocoa zo een heerlijk boek vind. Het boek bevat een een schat aan culturele, historische en culinaire informatie over het verhaal van chocolade door de eeuwen heen en over de hele wereld. De afbeeldingen van vintage verpakkingen, iconische advertenties en verbluffende illustraties zorgen ervoor dat het geen saaie kost is.
Daarnaast staat het boek bol van zoete en hartige recepten die je smaakpapillen direct doen prikkelen.
Bread, wine, chocolate; the slow loss of foods we love
Simran Sethi
Tijdens een van de lessen van IICCT kwam dit boek ter sprake en dat was meteen weer een goede gelegenheid om onze bibliotheek uit te breiden. Ik doe het niet vaak, maar tijdens het lezen heb ik royaal sticky notes geplakt om naderhand het een en ander terug te kunnen vinden.
Simran Sethi onderzoekt de geschiedenis en het culturele belang van onze meest geliefde smaken en brengt eer aan de ingrediënten die ons dagelijks eetplezier geven. Tegelijkertijd geeft ze een wake-up call voor de homogenisering die de diversiteit van onze voedselvoorziening bedreigt. Het boek laat niet alleen zien wat het betekent om het belang van het voedsel waar we van houden te erkennen, maar ook wat het betekent om het te verliezen.
Een hoofdstuk wordt afgesloten met een uitgebreide uitleg over hoe te proeven, de theorie wordt dus daadwerkelijk in de praktijk toegepast.
Dat is hem dan, onze lijst met onze chocolade boekentips! Eens in de zoveel tijd zullen wij deze lijst up-daten, want boeken lezen (en kopen) blijft toch een fijne bezigheid. Zijn er boeken die je mist of waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten, elke reden om een boek te kopen en te lezen is er een.