

Niks is zo lekker als zelf warme chocolade maken. Maar heb jij als eens geprobeerd om warme chocolademelk met Taza Chocolate te maken? Wij zullen eerlijk bekennen voor ons was Taza ook een beetje wennen. De korrelige structuur, de fijne suikerstukjes, het voelde allemaal wat ongewoon en vreemd. Maar wie had toen gedacht dat wij zouden uitgroeien tot ware Taza fans? In Mexico en andere Midden- en Zuid-Amerikaanse gebieden waar cacao groeit, wordt cacao al van oudsher gedronken. Hoogst waarschijnlijk werd gedroogde cacao tot een pasta gemalen, gemengd met water en specerijen en warm of koud als drank geserveerd. De Maya’s hebben zelfs een woord hebben voor “samen chocolade drinken”; chocokola’j.
chocokola’j
Het woord dat de Mayas gebruikten voor ‘samen chocolade drinken’
Warme chocolade op Mexicaanse wijze
Wil je ook eens wat anders proberen dan een stukje af te breken en op te eten? Volg onderstaand recept en geniet van je ‘Mexican-style’ warme chocolademelk in een mooie grote taza. (Het Spaanse woord voor ‘beker’ ;-))
In Mexico wordt traditioneel warme chocolade met water gemaakt, dit in tegenstelling tot de chocolademelk die wij in Europa gewend zijn.


INGREDIËNTEN:
– 240ml water of (amandel)melk
– 1 of 2 stukjes Taza Chocolate
– eventueel zout of andere specerijen
BEREIDING:
– Breek de Taza Chocolate in stukjes en zet deze apart.
– Verwarm 240ml water of (plantaardige)melk in een kleine pan op halfhoog vuur tot het net niet kookt.
– Haal van het vuur en voeg een mespuntje zout toe.
– Voeg de chocolade toe en roer tot deze volledig is opgelost.
– Warm het mengsel op laag vuur weer op.
– Gebruik een garde of ‘Molinillo’ (een traditionele gedraaide houten garde die in Latijns-Amerika wordt gebruikt) om de chocolade op te schuimen.
– Serveer zodra het warm genoeg is en een mooie schuimlaag heeft.
… genieten maar!
TIP: Nu je weet hoe je warme chocolade kan maken, experimenteer de volgende keer eens met verschillende specerijen. Voeg eens een paar chili vlokken toe, ga in de weer met kaneel of gember, of voeg een klein beetje fijn geraspte sinaasappelschil toe.