

Vrijdagavond. Na een lange werkweek maak je je klaar voor een welverdiende Netflix-avond, uiteraard mag chocolade niet ontbreken. Daar zit je dan, helemaal lekker geïnstalleerd thuis, met een dekentje op de bank, drankje in de ene hand, en chocolade binnen handbereik. Terwijl de ene aflevering overgaat in de volgende dwaalt je hand weer af haar om het volgende stuk chocolade af te breken. En dan overvalt je opeens een licht gevoel van paniek…… “Nu al op?!”
Heb je die reep chocolade wel echt geproefd?
“Tuurlijk!” hoor ik je denken.
Nee, ik bedoel ECHT geproefd met al je zintuigen. Wist je dat je chocolade kunt horen? Nee hij praat niet tegen je, maar je kunt chocolade wel horen. Koekoek! Hoe dan? Door te luisteren naar hoe de chocolade breekt. Dit zegt iets over de structuur van de chocolade. Er is zelfs een woord voor deze vorm van communicatie; ‘De Snap’.
Wil jij jouw chocolade ook een keer echt proeven? Zet Netflix uit, pak je chocolade, ga er goed voor zitten, volg onze stappen en maak thuis je eigen chocolade proeverij.






Voordat je begint met proeven is het belangrijk dat je geen andere smaken in je mond hebt. Anders kun je de subtiele smaken van cacao niet proeven. Drink dus wat water, of neem een stukje appel om je smaak te neutraliseren. Echt genieten van chocolade doen we met al onze zintuigen.
ZIEN:
Bekijk ‘m maar eens goed ja! Hoe ziet de chocolade eruit? Mooi egaal, licht glanzend zoals het hoort? Melk chocolade heeft uiteraard een iets lichtere kleur dan een donkere chocolade. Maar zelfs tussen donkere chocolades kun je nog heel veel verschillende kleurnuances ontdekken. Is jouw reep versierd met een mooi patroon?
HOREN:
Hoe “snapt” jouw reep? Breek een stukje af en luister naar jouw chocolade. Een harde snap betekent vaak dat je te maken hebt met een donkerde chocolade met minder cacaoboter. Een zachte snap verteld dat je waarschijnlijk een romigere reep in je hand hebt.
RUIKEN:
Je reukorganen zijn onafscheidelijk verbonden met jouw smaakervaring en vaak zwaar onderschat. Zoals je aan wijn ruikt, kun je dit ook bij chocolade doen. Om ervoor te zorgen dat de aroma’s nog meer vrij komen kun je het stukje chocolade even warm wrijven tussen je vingers. Niet te lang natuurlijk, want de chocolade moet smelten in je mond en niet in je handen. Welke geuren herken je? Fruitig, kruidig ,of citrusachtig?
PROEVEN:
En dan het proeven! Bij de vorige stap werd je misschien al een beetje bewust van wat je te wachten stond. Tijd om te verifiëren. Bijt een klein stukje af en neem de tijd om de chocolade te laten smelten. Het duurt even voordat de cacaoboter smelt en hierna komen de verschillende aroma’s langzaam vrij. Welke smaaktonen kun jij onderscheiden?
VOELEN:
Hoe voelt de chocolade aan in je mond? Is de textuur zacht of juist wat harder. Proef je nog korreltjes suiker of misschien toevoegingen van noten of andere ingrediënten. Smelt de chocolade snel of langzaam in je mond?
Chocolade tasting
Chocolade op de bank proeven is heerlijk, maar wat nog leuker is, is samen proeven! Daarom organiseren de Chocolademeisjes verschillende Bean-to-bar chocolade workshops. Of je nou met je bestie deelneemt aan een Chocolademeditatie of jij met jouw team deelneemt aan een Chocolade tasting op locatie, chocolade proeven zal nooit meer hetzelfde zijn.