Akesson’s plantage
Bertil Åkesson erfde een cacaoplantage op Madagaskar en ging daar op biologische wijze top-cacao produceren. Deze verkoopt hij aan de beste chocolademakers ter wereld. De beste bonen laat hij zelf verwerken tot Akesson’s chocolade.
Het verhaal van Bertil Åkesson
De cacaoplant kreeg zijn botanische naam voor het eerst van de Zweedse natuurwetenschapper Carl von Linné (*1707-†1778), die het “Theobroma cacao” noemde (“cacao, voedsel van de goden”). Dit was de eerste bijdrage van Zweden aan de wereld van chocolade.
Net als peper of koffie wordt deze mooie naam, cacao, door veel mensen geassocieerd met exotische avonturen in verre landen. Als kind trok Bertil Åkesson het idee de wereld rond te reizen al onweerstaanbaar aan, en dat is hoe deze prachtige producten voor het eerst zijn aandacht trokken. Deze kans werd hem gegeven door zijn vader, door wie hij al vroeg de wereld van plantages in Afrika ontdekte.
Als Zweeds diplomaat werkte de vader van Bertil Åkesson eerst voor de ambassade in Parijs in 1945. Jaren later ging zijn reis verder naar het zuiden, naar Kameroen, waar hij een handelsbedrijf runde, en uiteindelijk vestigde hij zich in de jaren 1970 op Madagaskar, nadat hij mijnbouwbedrijven en sisalplantages had overgenomen.
Dus het is op Madagaskar, op de familieplantages van Bertil Åkesson, dat zijn reis door de fascinerende wereld van cacao, specerijen en andere heerlijke natuurlijke wonderen echt begon. Daar heeft hij in de loop der jaren de geheimen en subtiliteiten van het beheer en de ontwikkeling van plantages geleerd. Uiteindelijk specialiseerde hij zich in fijne cacao en specerijen, terwijl zijn constante streven was om de hoogste kwaliteit op een duurzame manier te bereiken.
Vandaag leveren zijn plantages in Madagaskar, Brazilië en Indonesië wereldberoemde chocolatiers en chef-koks. In nauwe samenwerking met deze gepassioneerde kunstenaars heeft hij het fascinerende ambacht ervaren om cacao om te toveren tot chocolade of hoe peper recepten verrijkt, en uiteindelijk lanceerde hij een kleine en exclusieve lijn van Akesson’s chocolade en fijne exotische voedingsmiddelen.
De waarden van Åkesson
Åkesson heeft als doel zijn passie voor tropische voedingsmiddelen aan te bieden en de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken op een duurzame manier. “We willen dat mensen onze Akesson’s chocolade, cacao en andere fijne exotische voedingsmiddelen kopen vanwege hun superieure kwaliteit, niet vanwege hoe we het verbouwen”, aldus Åkesson.
Duurzaamheid
Åkesson heeft als doel om hun passie voor tropische voedingsmiddelen te delen, en de hoogst mogelijke kwaliteit te bieden. Dit alles bereikt op een duurzame manier. Ze willen dat mensen Akesson’s chocolade kopen vanwege hun superieure kwaliteit, niet vanwege hoe we ze verbouwen.
Niettemin hecht Akesson’s zeer veel waarde aan mens en milieu. En dit uit op de respectvolle manier waarop zij omgaan met mensen op de plantages en hoe zij zorg dragen voor het milieu zowel op de plantages op Madagaskar en in Brazilië, als hun fabriek in Frankrijk.
De plantage in Madagaskar
In Madagaskar is Åkesson gecertificeerd als “Fair for Life” door het IMO. De plantage is een enkel levend organisme waar ze proberen een veilige werkomgeving en sociale habitat te bieden. Voedsel, onderdak, gezondheid, veiligheid, vrijheid en spirituele activiteiten zijn wat de boerderij biedt.
Åkesson heeft bijvoorbeeld hun landgoederen omgezet naar zonne-energie (GAÏA Alternative Energy) en verdelen zij de helft van de elektriciteit naar het nabijgelegen dorp waar hun werknemers wonen, en voorzien zij in draagbare zonnepanelen voor de meest afgelegen gebieden. Daarnaast bieden zij land aan hun werknemers zodat zij zelfvoorzienend kunnen zijn en hun eigen rijst kunnen verbouwen voor hun familie. Ook draagt Åkesson bij aan de bouw van scholen. Tot slot in een land waar medische goederen niet gemakkelijk beschikbaar zijn en waar werknemers gemakkelijk tot de helft van hun inkomen aan medicijnen besteden, hebben zij georganiseerd om in Europa medicijnen te verzamelen en te verdelen op de plantage. Dit alles komt bovenop de best mogelijke vergoeding en de integratie van hele families in hun gemeenschappen.
De plantage in Brazilië
In Brazilië is de plantage gecertificeerd door UTZ, het grootste programma ter wereld voor sociaal en milieubewuste cacaoproductie. In mei 2009 heeft Akesson de plantage gekocht. Dit is de eerste stap om fatsoenlijke huisvesting te bouwen voor hun werknemers, met toegang tot water, volledig uitgeruste keukens en badkamers en septische tanks.
Ook hebben ze hun eigen school voor kinderen jonger dan 7 jaar en hebben ze de 4 km lange weg vernieuwd, zodat de lokale bus elke ochtend de oudere kinderen kan ophalen die in de dichtstbijzijnde stad wonen.
Al de werknemers van Åkesson zijn officieel geregistreerd en het extra bedrag dat zij aan de staat betalen wordt herverdeeld. Dit klinkt vanzelfsprekend in Europa of Amerika, maar het is nog steeds zeer zeldzaam in Brazilië, waar mensen traditioneel een deel van de productie als salaris ontvangen, wat op zichzelf niet duurzaam is omdat het geen inkomensgarantie biedt voor pensioen of sociale zekerheid, hoewel het systeem in een land als Brazilië werkt.
De fabriek in Frankrijk
In Frankrijk ondersteund Åkesson de activiteiten van de Joodse vereniging “Oeuvre de Secours aux Enfants” in Parijs, opgericht in 1912 door Joodse artsen in Sint-Petersburg. Al hun fijne exotische voedingsmiddelen worden daar verpakt, en voor elk verpakt item (potten of zakjes, zelfs 70 eurocent voor de blikken) wordt 30 eurocent aan de werknemers gegeven. De vereniging biedt onderdak aan 65 volwassenen met beperkingen, voornamelijk mentale en motorische beperkingen, en biedt hun passend werk en beheer, waardoor ze financiële en sociale onafhankelijkheid krijgen. Werknemers kunnen stages voltooien of een paar dagen per week of af en toe werken.