Webshop Trustmark and customer reviews

Shipping within the EU

Soklet Chocolate

Regal cocoa plantation India, where Soklet sustainable chocolate is also made

Sharing:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Content of this blog

Cacao uit het Zuidoosten van India

In Tamil Nadu, het zuidoosten van India, bevindt zich de Regal-plantage van de twee zwagers Karthikeyan Palasisamy en Harish Manoj Kumar en hun echtgenoten. De plantages liggen in de schilderachtige uitlopers van de Anamalai’s, verscholen dichtbij het Indira Gandhi wildreservaat, ook bekend als Top-Slip. De locatie van de plantage zorgt ervoor dat ze neerslag ontvangt van zowel de noordoostelijke als de zuidwestelijke moessons, die samenvallen met de oogstseizoenen. Dit is de geboorteplaats van Soklet Chocolade.

Soklet, Tree-to-bar chocolade

De familie Kumar teelde al ruim tien jaar cacao toen ze in 2015 begonnen met het maken van chocolade van de eigen bonen. Soklet is het chocolademerk van Regal, de eerste en enige tree-to-bar chocolade van India. Maar verreweg de meeste cacaobonen worden verkocht aan kleinere chocolademakers. Voor Soklet gebruiken ze uiteraard hun beste bonen.

Een familiebedrijf

Manoj is de cacaoteler en fermentatiespecialist, en Rathi, zijn echtgenote, maakt er chocolade van. Karthi doet onder andere marketing en financiën. Zijn echtgenote Sujini en een vriendin hebben een designbureau en verzorgen de branding van het merk. Een heus familiebedrijf dat werk biedt aan tot wel honderd mensen, waarvan 48 in vaste dienst, en waarvan 60% vrouw is.

Een duurzame plantage

De plantage telt ongeveer tienduizend cacaobomen die samen groeien met onder andere muskaatnoot, peper, banaan en kokos, wat de cacao een bijzonder aroma geeft. Met andere woorden, op deze plantage past men de principes van permacultuur toe. Door gebruik te maken van verschillende begroeiing ontstaat er een samenspel van onderling afhankelijke fauna, de hoeksteen van permacultuur. Temidden hiervan loopt een kudde Desi-koeien rond en is er een viskwekerij. Behalve dat dit een duurzame landbouwmethode is, draagt het ook bij aan de smaaknuances van de cacaobonen. De plantage is vrij van pesticiden en wordt beheerd volgens principes van aquacultuur en permacultuur, waardoor de bomen de beste voeding krijgen om heerlijke cacao te produceren. Elk jaar worden de beste bomen geselecteerd en vermeerderd om te voldoen aan de groeiende oppervlakte van de plantage en de vraag naar Regal-cacaobonen.

Vakmanschap op meerdere fronten

Chocolade is een van de weinige voedingsmiddelen die zowel fermentatie als roosteren ondergaat. Beide worden al eeuwenlang door de mens gebruikt om complexe smaken en aroma’s te ontwikkelen. De cacaovrucht is gevuld met cacaobonen die nog bedekt zijn met een vlezige witte pulp die in deze streek van India vaak “baba” wordt genoemd. De pulp is behoorlijk smakelijk en wordt in veel cacaoproducerende regio’s gegeten. Maar voor de chocolademaker is deze pulp nutteloos, omdat hij enkel op zoek is naar de cacaobonen.

Fermenteren van cacaobonen

Eenmaal geoogst worden de cacaovruchten geopend om de met pulp bedekte bonen eruit te kunnen halen. De nog natte maar schoongemaakte cacaobonen worden vervolgens in houten dozen gedaan om fermentatie te ondergaan, dit gebeurt op de plantage zelf. De cacaobonen van de Regal-plantage worden volgens een geheim recept gefermenteerd, waardoor ze de herkenbare smaak ontwikkelen. Het fermentatieproces dat alle cacaobonen van de Regal-plantage ondergaan wordt zorgvuldig bewaakt. Dit stelt hen in staat om consequent batch na batch fine-flavour cacaobonen te produceren.

Sorteren van cacaobonen

De gefermenteerde cacaobonen worden vervolgens langzaam in de zon gedroogd. Dit zorgt ervoor dat alle cacaobonen vrij zijn van schimmels en andere ongewenste beestjes. De gedroogde bonen worden vervolgens met de hand gesorteerd om eventuele defecte bonen te verwijderen. De zwagers zeggen hierover: “Zoveel geven wij om onze chocolade. Wij willen er op elke mogelijke manier voor zorgen dat alleen de beste cacaobonen worden gebruikt om Soklet-chocolade te maken.” De gesorteerde bonen worden verpakt en wachten geduldig op hun tijd om getransformeerd te worden tot tree-to-bar chocolade.

Chocolade volgens Soklet

Als specialistische chocolademakers werkt Soklet er hard aan om de bijzondere smaken van hun eigen geteelde cacaobonen naar voren te brengen. Het is voor Soklet belangrijk dat chocolade op de oude manier wordt gemaakt. Echte chocolade heeft namelijk niets anders nodig dan de beste cacaobonen en suiker. Goede chocolade is niet complex of moeilijk, maar vereist tijd, geduld en liefde.

Soklet, unieke duurzame chocolade uit India

Ontdek de verrukkelijke wereld van Soklet chocolade, waar ambachtelijke traditie en zorg voor de natuur samenkomen. Met tientallen jaren aan gedeelde expertise en een toewijding aan perfectie, brengt Soklet de unieke smaken van hun eigen cacaobonen tot leven. Laat je verleiden door de pure ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties van Soklet. Proef Soklet en waan je even in het prachtige Zuidoost-India.

Choco-ology

Rebecca and Marianne, The Chocolate Girls. They are the craft chocolate experts and owner of this online sustainable chocolate shop.

Want to know what bean-to-bar chocolate is, how it is made and much more?
Read all about sustainable chocolate in our blogs.

More chocolate science

Is white chocolate even real chocolate? >
Rating of thechocolategirls.co.uk at WebshopKeur Reviews is 9.9/10 based on 32 reviews.