Webshop Trustmark and customer reviews

Shipping within the EU

Your own chocolate tasting session at home

Your own chocolate tasting session at home

Sharing:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Content of this blog

Vrijdagavond. Na een lange werkweek maak je je klaar voor een welverdiende Netflix-avond. Uiteraard mag chocolade niet ontbreken. Daar zit je dan, helemaal lekker geïnstalleerd thuis, met een dekentje op de bank, een drankje in de ene hand en chocolade binnen handbereik. Terwijl de ene aflevering overgaat in de volgende, dwaalt je hand weer af naar het volgende stuk chocolade om af te breken. En dan overvalt je opeens een licht gevoel van paniek… “Nu al op?!” Heb je die reep chocolade wel echt geproefd? Tijd, voor je eigen chocolade proeverij thuis!

Echt chocolade proeven

“Tuurlijk!” hoor ik je denken. Nee, ik bedoel echt geproefd met al je zintuigen. Wist je dat je chocolade kunt horen? Nee, hij praat niet tegen je, maar je kunt chocolade wel horen. Koekoek! Hoe dan? Door te luisteren naar hoe de chocolade breekt. Dit zegt iets over de structuur van de chocolade. Er is zelfs een woord voor deze vorm van communicatie: ‘De Snap’. Wil jij jouw chocolade ook een keer echt proeven? Zet Netflix uit, pak je chocolade, ga er goed voor zitten, volg onze stappen en het is tijd voor je eigen chocoladeproeverij thuis.

Gebruik craft chocolade voor je eigen proeverij thuis

Wij raden aan om bean-to-bar chocolade te gebruiken zodat je het maximale uit je chocolade proeverij thuis haalt. Bean-to-bar chocolade, ook wel craft chocolade of fine-flavour chocolate genoemd, is chocolade die op kleine schaal door chocolademakers is gemaakt. Meer over bean-to-bar chocolade lees je in ‘bean-to-barchocolade, wat is dat?’.

Houd een chocoladeproeverij thuis met een chocoladepakket in een brievenbusdoosje van De Chocolademeisjes

Dit type chocolade staat bekend om zijn hoge kwaliteit, smaakdiversiteit en traceerbaarheid van ingrediënten. Chocolademakers die deze benadering volgen, streven ernaar de unieke smaakeigenschappen van de cacaobonen te benadrukken en te behouden. En laat dit nou net zijn waar je naar op zoek gaat tijdens jouw chocolade proeverij thuis.

Kies je dan voor puur of melkchocolade?

Als je thuis een chocoladeproeverij wilt organiseren, raden wij aan om voor pure bean-to-bar chocolade te kiezen die ongeveer 70% cacao bevat. In het algemeen is dit de meest toegankelijke chocolade.
Je kunt ook voor melkchocolade kiezen, maar door de toevoeging van melkpoeder is het lastiger om de verschillende smaaktonen van de cacao te ontdekken.
Om het jou makkelijker te maken, hebben wij een aantal verschillende chocolade pakketten samengesteld. Deze pakketten zijn ideaal voor een chocolade proeverij thuis. Kies een van de onderstaande chocoladepakketten en ontdek de verschillende smaaktonen die in bean-to-bar chocolade aanwezig zijn.

Verdere bijnodigdheden voor je chocolade proeverij

Chocolade, check! Dan zijn we al een heel eind! Wat wijzelf altijd prettig vinden is een rustige ruimte met weinig afleiding. Je wilt immers al je aandacht op het proeven van de chocolade vestigen. Voor ons betekend dat muziek uit en er lekker voor gaan zitten.

Net als bij wijn, is ook bij chocolade de temperatuur van de chocolade belangrijk en wordt de smaak deels bepaald door de temperatuur. Als je jouw chocolade in een donker (keuken)kastje bewaart dan is je chocolade waarschijnlijk perfect op temperatuur. Kom alles te weten over ‘het bewaren van chocolade’ in ons blog.
Maak de chocolade alvast open zodat de chocolade kan ademen. Dit komt de smaak namelijk ten goede.

Bijna helemaal klaar om chocolade te proeven

Voordat je begint met proeven, is het belangrijk dat je geen andere smaken in je mond hebt. Anders kun je de subtiele smaken van cacao niet proeven. Drink dus wat water, of hier komt onze pro-tip neem een stukje appel. Appel heeft een geweldige eigenschap: het helpt bij het neutraliseren van je smaak.

Laat de stukjes appel en je glas water op tafel staan, want deze kunnen nog van pas komen op het moment dat je een andere chocolade gaat proeven.

Proeven doe je met al je zintuigen

Proeven is zoveel meer dan alleen eten. Bewust proeven doe je met al je zintuigen. En laat dit nou precies zijn wat we nu gaan doen! We gaan al onze zintuigen aan het werk zetten.
Pak je eerste stuk chocolade er maar bij, want hier gaan we.

Zien, bekijk jouw chocolade

Bekijk je chocolade eens goed. Hoe ziet de chocolade eruit? Mooi egaal van kleur en licht glanzend? Melkchocolade heeft uiteraard een iets lichtere kleur dan donkere chocolade. Maar zelfs tussen donkere chocolades kun je nog veel verschillende kleurnuances ontdekken. Welke kleur heeft jouw chocolade? Is jouw reep versierd met een mooi patroon?
Kijk eens goed naar je chocolade, dan zie je opeens hoe liefdevol de chocolademaker deze chocolade heeft gemaakt.

Horen, luister naar jouw chocolade

Hoe ‘snapt’ jouw reep? Breek een stukje af en luister terwijl je dit doet naar jouw chocolade. Een harde ‘snap’ (geluid) betekent over het algemeen dat je te maken hebt met donkere chocolade die minder cacaoboter bevat. Een zachte ‘snap’ vertelt dat je waarschijnlijk een romigere reep in je hand hebt waar relatief veel cacaoboter in is verwerkt.
Uiteraard heeft ook de omgevingstemperatuur invloed op je ‘snap’.

Ruiken, ruik eens aandachtig aan jouw chocolade

Je reukorgaan is onafscheidelijk verbonden met jouw smaakervaring en wordt helaas vaak zwaar onderschat. Zoals je aan wijn ruikt, kun je dit ook bij chocolade doen. Houd je chocolade echt vlak onder je neus. Welke geuren herken je? Fruitig, kruidig of citrusachtig?
Haal de chocolade even weg en ruik nog een keertje. Ruik je nu iets anders?

Proeven, eindelijk tijd om chocolade te proeven

En dan het proeven! Bij de vorige stap werd je misschien al een beetje bewust van wat je te wachten stond. Tijd om dit te verifiëren. Stop het stukje chocolade in je mond en neem de tijd om de chocolade te laten smelten. Het duurt even voordat de cacaoboter smelt, en daarna komen de verschillende aroma’s langzaam vrij. Welke smaaktonen kun jij onderscheiden?
Merk je dat de smaaktonen veranderen? Misschien proef je eerst koffie en dan verdwijnt dit om opgevolgd te worden door smaaktonen van bijvoorbeeld rood fruit.

Voelen, hoe voelt jouw chocolade aan

Hoe voelt de chocolade aan in je mond? Is de textuur zacht of hard? Voel je korreltjes suiker of voelt de chocolade een beetje plakkerig aan? Smelt de chocolade snel of langzaam in je mond?
Voel je de chocolade nog in je mond terwijl het stukje chocolade al op is?

Zo geniet je thuis optimaal van jouw chocolade

Je hebt net ervaren hoe het is om chocolade eens echt met al je zintuigen te hebben geproefd. Wat een ervaring! Of je nu alleen bent of met vrienden, het proeven van de subtiele smaaktonen van chocolade is een ware ontdekkingsreis.
Waar wacht je nog op? Neem de tijd om je favoriete chocolade te selecteren, creëer de perfecte proefomgeving en verras je smaakpapillen. Kun je geen genoeg krijgen van het proeven van bean-to-bar chocolade? Nodig vrienden of collega’s uit voor één van onze chocolade proeverijen.

Choco-ology

Rebecca and Marianne, The Chocolate Girls. They are the craft chocolate experts and owner of this online sustainable chocolate shop.

Want to know what bean-to-bar chocolate is, how it is made and much more?
Read all about sustainable chocolate in our blogs.

More chocolate science

Is white chocolate even real chocolate? >
Rating of thechocolategirls.co.uk at WebshopKeur Reviews is 9.9/10 based on 32 reviews.