Webshop Trustmark and customer reviews

Shipping within the EU

Grieving life taste through chocolate

Excerpt lecture, Mourning tasting life through chocolate

Sharing:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Content of this blog

Op een stralende lentedag benadert Josephine ons met de vraag of we een samenwerking met haar aandurven. Ze beschrijft haar idee ‘rouwen het leven proeven door middel van chocolade’ en haar vak in een aantal duidelijke zinnen. Josephine is een gezinsbegeleider bij gezinnen waar een ouder of kind is overleden. Ze wil deze mensen de gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten in een ontspannen sfeer – niet te therapeutisch, maar wel verbindend. Chocolade symboliseert rouw en biedt een manier om het leven te proeven te midden van verdriet. Zonder aarzelen stappen we uit onze comfortzone om deze uitdaging aan te gaan.

Praten over rouwen en praten over chocolade proeven

Los van elkaar kunnen we uren praten over chocolade en over rouw. Maar lukt dit ook als we samen een verhaal vertellen? Is er genoeg overlap en kunnen we zelf snel genoeg schakelen? Gaan we deze lezing, want zo noemen we het ondertussen, uitgebreid voorbereiden of vertrouwen we op ons kunnen en gaan we improviseren?

Chocolade proven als symbool voor rouw

Bij onze tweede ontmoeting leggen we diverse soorten chocolade op tafel. Terwijl we praten, realiseren we ons dat chocolade een verrassend rijke symboliek deelt met rouw. De metaforen stromen binnen en we kiezen vier specifieke chocoladesoorten die elk een aspect van rouw vertegenwoordigden.

Het ruwe van Taza

Taza Chocolate, met zijn ruwe textuur, staat symbool voor grof onbewerkt verdriet.

Het wrange van MIA

MIA Chocolate, met zijn hoge tanninegehalte, symboliseert de wrange smaak van afscheid nemen.

Het zijdezachte van Original Beans

Original Beans, een chocolade die zijdezacht smelt met een zoete nasmaak, illustreert dat rouw ook momenten van zachtheid en zoetheid mag bevat.

Booja Booja, een geluksmoment

Booja Booja, een chocoladetruffel met een zachte vulling en rijk gevuld met stukjes hazelnoot. Het representeert dat gemis nooit zal verdwijnen maar je desondanks wel geluksmomentjes mag hebben.

Chocolade lezing

Met een licht gespannen gevoel openen we de avond. Onze angsten blijken, zoals wel vaker, ongegrond te zijn. De werking van chocolade is op deze avond onmiskenbaar. Het breekt het ijs waardoor mensen naar ons verhaal durven te luisteren. De combinatie van woorden en chocolade zorgen ervoor dat in het publiek herinneringen opgehaald worden. Waarschijnlijk is dat altijd zo, maar op deze avond zie je het letterlijk voor je ogen gebeuren. Nadat we onze verhalen vervlochten hebben, zoeken de bezoekers toenadering tot elkaar en beginnen zijn voorzichtig hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen.

Chocolade als verbindend element

De onverwachte samenwerking tussen ‘Met Liefde’ en “De Chocolademeisjes” laat zien wat er mogelijk is als we uit onze comfortzone durven te stappen. De kracht van chocolade als symbool en verbindend element is bijzonder. Deze avond is niet alleen is het een gedenkwaardige ervaring voor de aanwezigen, maar ook voor ons is het een reis vol ontdekkingen en groei. Josephine’s visie blijkt een bron van inspiratie en een herinnering dat de meest ongebruikelijke samenwerkingen vaak de meest bijzondere zijn.

Chocolade kan ook troost bieden

Rouwen, het leven proeven door middel van chocolade. Van chocolade wordt gezegd dat het ons gelukkiger maakt, maar ook dat het troost kan bieden. Josephine van ‘Met Liefde‘ heeft ons uitgedaagd om nog een stap verder te gaan, door chocolade te koppelen aan rouwverwerking.
Wij zijn niet bang om een uitdaging aan te gaan, ook al moeten we hiervoor onze comfortzone verlaten.
En zo kijken we terug op deze bijzondere reis, waar chocolade ons leidt door een emotionele en verbindende ervaring. We voelen dankbaarheid voor de kans om dit samen met Josephine te creëren. En de grootst mogelijke dank gaat uit naar de gasten van deze avond, voor hun lef om onderdeel te zijn van deze bijzondere lezing.

Mochten wij naar aanleiding van dit blog iets voor jou kunnen betekenen, stuur ons gerust een bericht.

Choco-ology

Rebecca and Marianne, The Chocolate Girls. They are the craft chocolate experts and owner of this online sustainable chocolate shop.

Want to know what bean-to-bar chocolate is, how it is made and much more?
Read all about sustainable chocolate in our blogs.

More chocolate science

Is white chocolate even real chocolate? >
Rating of thechocolategirls.co.uk at WebshopKeur Reviews is 9.9/10 based on 32 reviews.