Tijdens deze Chocolade en Whisky proeverij hebben wij de volgende chocolades gecombineerd met diverse whisky’s.
-
Original Beans - Udzungwa€ 5,45Add to Add to 'favouritesAdd to Add to 'favourites
-
Krakakoa - Milk chocolate cinnamon€ 4,95Add to Add to 'favouritesAdd to Add to 'favourites
-
Definite - Vegan milk chocolate macadamia€ 6,50Add to Add to 'favouritesAdd to Add to 'favourites
-
Heinde en Verre - White chocolate€ 6,45Add to Add to 'favouritesAdd to Add to 'favourites
Door een toevallige ontmoeting zijn wij in contact gekomen met Tom van Whiskylab, een Eindhovense ondernemer met een aanstekelijke passie voor whisky. Voeg daar het enthousiasme van De Chocolademeisjes aan toe, en je hebt de perfecte combinatie voor een chocolade en whisky proeverij. En dat is niks meer dan een hele avond gevuld met goede whisky’s en heerlijke chocolades. Niet verwonderlijk dat onze eerste whisky- & chocoladeproeverijen op 18 en 19 november 2022 bij Ost op Sectie-C in Eindhoven al direct zo goed als uitverkocht waren.
En er al snel een vervolg op is gekomen bij Cafe ’t Rozenknopje in Eindhoven.
Waarom gaan whisky en chocolade zo mooi samen?
De onderliggende tonen van zoetheid en alcohol in whisky gaan goed samen met de vele smaaktonen die chocolade rijk is. Uiteraard blijft smaak persoonlijk, en daarom is het juist heel erg leuk om verschillende combinaties uit te proberen.
Waar op te letten bij het combineren van chocolade en whisky?
Tijdens de chocolade en whisky proeverij is het de kunst vom whisky en chocolade op een goede manier te combineren. Zodat deze twee elkaar enerzijds aanvullen en aan de andere kant net genoeg contrast creëren. Subtiele tegenstellingen doen het vaak goed. Het vergt dus tijd en geduld om goede matches te vinden, waarbij wij graag de randjes opzoeken.
Een uitvoerige voorbereiding door De Chocolademeisjes en Whiskylab heeft geresulteerd in vijf verschillende combinaties van whisky’s en bean-to-bar chocolades die wij tijdens deze proeverij aan onze gasten hebben laten proeven. De matches zijn zo samengesteld dat ze elkaar versterken en een unieke smaakbeleving teweegbrengen. We kregen dan ook veel positieve feedback van onze gasten die zich verbaasden over de verrassende smaakcombinaties.
Whisky & chocolade samen proeven
Whisky proeven doe je eigenlijk in 3 stappen.
Stap 1: Eerst kijk je naar de whisky.
Laat de whisky rondgaan in je glas. Als deze naar beneden traant, kun je zien of de whisky een beetje stroperig is. Dit geeft een indicatie dat de whisky ook lekker op de tong blijft plakken. De kleur komt bij whisky volledig van het vat waar de whisky op gerijpt heeft. Is de whisky wat roder, dan is er wellicht een oud sherry- of wijnvat gebruikt. Als de whisky juist heel licht is, dan is de whisky niet lang gerijpt, of heeft de whisky op vaten gelegen die al een aantal keer gebruikt zijn en dus niet meer zoveel kleur meegeven.
Stap 2: De volgende stap is ruiken.
Dit geeft je de eerste informatie over de smaak. Als je in eerste instantie alleen maar alcohol ruikt, of de whisky wat scherp is, adem dan eerst in door je neus, dan uit door je mond, en dan weer in door je neus. Op deze manier went je neus beter aan de alcohol en kun je daadwerkelijk de hints van fruit, vanille, honing of rook beter ruiken.
Stap 3: De belangrijkste stap is natuurlijk het proeven.
Neem een slok en laat de whisky even door je mond gaan. Verschillende delen van je mond hebben verschillende smaakpapillen, dus je proeft op verschillende plekken ook iets anders.
Nu is het tijd om de chocolade erbij te nemen. Ook hier doorloop je weer nagenoeg dezelfde stappen als bij het whiskyproeven.
Stap 1: Kijk naar je chocolade
Melkchocolade heeft uiteraard een iets lichtere kleur dan donkere chocolade. Maar zelfs tussen donkere chocolades kun je nog heel veel verschillende kleurnuances ontdekken.
Stap 2: Luister naar je chocolade
Luister naar je chocolade. Breek een stukje af en luister naar jouw chocolade. Een harde snap betekent vaak dat je te maken hebt met donkere chocolade met minder cacaoboter. Daarentegen duidt een zachte snap vaak op melkchocolade, met meer cacaoboter.
Stap 3: Ruik aan je chocolade
Zoals je aan whisky ruikt, kun je dit ook bij chocolade doen. Om ervoor te zorgen dat de aroma’s nog meer vrijkomen, kun je het stukje chocolade even warm wrijven tussen je vingers. Maar pas op dat de chocolade niet gaat smelten!
Welke geuren herken je? Fruitig, kruidig, of citrusachtig?
Houd de volgende volgorde aan tijdens het proeven
Als we de whisky met chocolade gaan proeven, raden we aan om eerst een slokje whisky te nemen en deze te verkennen, dan een hapje chocolade te nemen en deze op de tong te laten smelten, om vervolgens weer wat whisky te drinken. Op deze manier mengen de smaken langzaam in je mond en proef je de mooie combinaties.
Thuis aan de slag
Uiteraard kunnen we de smaakervaringen niet op je overbrengen in een blog, maar we hopen jou op deze manier toch een klein voorproefje te hebben gegeven. Misschien ben je nieuwsgierig geworden dat je thuis whisky en chocolade met elkaar gaat combineren.
Bij Whiskylab kun je in ieder geval terecht voor je whisky en bij ons voor al je bean-to-bar chocolade.
Graag tot bij de volgende chocolade en whisky proeverij
Mocht je hulp nodig hebben? Stuur ons een berichtje en wij zullen ons best doen om jou te helpen.
Heb je niet zo veel zin om het zelf uit te vogelen? Zorg dan dat je bij de volgende whisky & chocoladeproeverij aanwezig bent. Houd hiervoor onze agenda in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief zodat je nooit meer een chocolade-evenement mist.
Laatste proeverij van het voorjaar
Op zondag 26 mei organiseren we de laatste whisky & chocolade pairing van dit seizoen. Samen met Whiskylab hebben we weer 5 heerlijke whisky’s gecombineerd met 5 spannende chocolades! De proeverij zal plaatsvinden bij cafe ’t Rozenknopje aan de Hoogstraat 59 in Eindhoven. Deze editie is in de middag, van 15:00 tot 17:30 en is volledig in het Engels. Wil je daar bij zijn? Schrijf je dan nu in via dit formulier!