Webshop Trustmark and customer reviews

Verzending binnen de EU

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is vanaf het allereerste begin een van de kernprincipes geweest van De Chocolademeisjes.
Daarnaast staan eerlijke handel en hoge kwaliteit van onze chocolades centraal bij het samenstellen van onze collectie.
Bovendien zijn langdurige en nauwe relaties met onze partners essentieel voor ons.
De Chocolademeisjes hechten veel waarde aan milieubescherming, klimaatbescherming en ethische handel.

Een duurzame cacaoplantage in Ecuador

Bean-to-bar chocolade

De chocoladerepen die wij aanbieden zijn bean-to-bar. Van cacaoboon tot reep: de bean-to-bar chocolademaker neemt het hele maakproces in eigen handen. Van het branden van de cacaoboon tot het malen, concheren en tempereren. De keuzes die de chocolademaker bij iedere stap maakt, hebben invloed op de smaak en het mondgevoel. In vergelijking met industriële chocolade wordt bean-to-bar chocolade, zoals de naam al zegt, van boon tot reep door één persoon of een kleine groep mensen gemaakt. Een bean-to-bar chocolademaker koopt direct trade cacaobonen aan in kleine, traceerbare batches.

Het onderscheid tussen bean-to-bar en industriële chocolade beperkt zich niet alleen tot de smaak; het omvat tevens ethische en duurzaamheidsaspecten. Bean-to-bar chocolademakers onderhouden directe relaties met cacaoboeren, wat hen in staat stelt eerlijke lonen en verbeterde arbeidsomstandigheden te waarborgen. In het geval van industriële chocolade zijn er daarentegen vaak meerdere tussenpersonen betrokken, wat de uitdaging vergroot om eerlijke handel en duurzame praktijken te verzekeren.”

Duurzame handel

Direct Trade - logo - De Chocolademeisjes

Direct trade cacao, houdt in dat cacao rechtstreeks wordt aangekocht bij de boeren, zonder tussenpersonen. Het hoofddoel van deze aanpak is om een kortere handelsketen te creëren, zodat meer geld direct naar de boeren gaat in plaats van naar tussenhandelaren. Deze methode maakt volledige traceerbaarheid van de cacao mogelijk. Bovendien biedt het als extra voordeel de mogelijkheid voor nauwe samenwerking tussen de chocolademaker en de cacaoboeren om de kwaliteit van de cacaobonen te verbeteren. Al onze chocolademakers kopen hun cacao direct trade aan.

MIA_sorteren_cacaobonen

Duurzame chocolademakers

Al onze chocolade komt van kleine chocolademakers die het beste voorhebben met de cacaoboeren van wie zij cacao afnemen en met de omgeving waarin zij en wij leven. Elke chocolademaker doet dat op zijn eigen manier.
Voor elke chocolademaker belichten wij een van hun unieke manieren waarop zij zich inzetten voor ons klimaat en de cacaoboeren.

In alfabetische volgorde:
Akessons - logo - De Chocolademeisjes

Akesson’s – Madagaskar en Brazilië

Madagaskar.

Hier zijn al onze producten – cacao, peperkorrels, koffie, etherische oliën – biologisch gecertificeerd door ‘Ecocert’ voor Europa en ‘NOP’ voor de VS.
Terwijl wereldleiders oproepen tot actie tijdens klimaatconferenties, hebben we al onze landgoederen omgezet naar zonne-energie (GAÏA Alternative Energy).

Brazilië

In Brazilië heeft “Fazenda Sempre Firme”, de plantage die we in mei 2009 hebben gekocht, zich gecommitteerd aan het behoud en de bescherming van het Atlantisch Woud (Mata Atlantica). 10% van ons land heeft een bosgebied. We herplanten soorten zoals Mogno, Eka en inheemse variëteiten als Pau-Brasil, Peroba, enzovoort.
Bovendien helpen we ook naburige gemeenschappen bij het beschermen van het milieu, het voorkomen van jacht op dieren, het uitnemen van bomen uit reservaten, het beschermen van de bronnen en rivieren, de selectie en juiste bestemming van afval.
Ons engagement is gecertificeerd door UTZ.

Bali

Op Bali zijn de productie-eenheden voor cacao en kokosbloesemsuiker biologisch gecertificeerd door ‘Control Union Certifications’.

Auro - logo - De Chocolademeisjes

Auro Chocolate – De Filipijnen

‘Toewijding om programma’s te leveren die bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van onze partnerlandbouwgemeenschappen.
De gemeenschappen waarmee we samenwerken zijn een essentieel onderdeel van ons succes, en het is voor ons belangrijk dat we bijdragen aan de verbetering van hun levenskwaliteit. We zijn vastbesloten ons best te doen om programma’s te creëren die onze partnerboeren in staat stellen en de landbouw bevorderen als een levensvatbare carrière voor de volgende generatie.’

Download hier het jaarverslag 2021 – 2022

Booja-Booja - logo - De Chocolademeisjes

Booja Booja – Engeland

Het idee is eenvoudig: verbazingwekkend lekkere zoete traktaties kunnen worden gemaakt met een klein aantal eenvoudige biologische ingrediënten zonder dierlijke producten te gebruiken.
Toen we in 1999 begonnen, was dit idee radicaal, fantastisch. Niets dergelijks bestond. Behalve in de dromen van een aantal veganisten in het land.

Chocolate Tree – Schotland

Supporter van 1% for the planet. ‘Het is essentieel voor onze ethische en milieubewuste benadering om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten en materialen die we inkopen deel uitmaken van biodiverse landbouwecosystemen, en dat de sociale impact van onze activiteiten gunstig is voor de betrokken gemeenschappen.
Al onze inspanningen moeten gericht zijn op het verminderen van onnodige negatieve impact op mens en milieu en het bevorderen van positieve, duurzame levenswijzen, rechtvaardigheid en gelijkheid.’
ChocoQueen - logo - De Chocolademeisjes

Chocoqueen – Nederland

Onze missie is om in samenwerking met de lokale boeren uitgeputte grond te herbebossen.
Door eerst kleine stekjes van de cacaoboom op te kweken in bakken.
Waarna ze in de plantage geplant kunnen worden.
Als deze bomen ongeveer 5 jaar oud zijn kunnen we de eerste cacao vruchten verwachten.
Daarna kunnen we gaan oogsten om uiteindelijk van cacao chocolade te maken.

Definite - logo - De Chocolademeisjes

Definite Chocolate – Dominicaanse Republiek

Door alleen biologische cacao rechtstreeks van lokale producenten te betrekken en goede relaties op te bouwen met onze leveranciers, zorgen we ervoor dat alleen de beste en fijnste cacaobonen in onze fabriek aankomen. We werken nauw samen met de boeren, die de cacao van enkele oorsprong telen, oogsten, fermenteren en drogen, om de kwaliteit van de cacao voortdurend te verbeteren en de bedrijven en levensonderhoud van de lokale Dominicaanse boeren te ondersteunen.

Heinde en Verre - logo - De Chocolademeisjes

Heinde & Verre – Nederland

Traceerbare biologische cacao

We werken alleen met traceerbare biologische cacao, geteeld op agroforestry-plantages, rechtstreeks ingekocht bij de boeren zelf. Dit zorgt ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen en hen in staat stelt zowel voor hun arbeiders als voor het milieu te zorgen. Op elke reep kun je de bron en de boeren van de cacao traceren.

Nederlandse bietensuiker

De lokaal geteelde suikerbiet is een ideale zoetstof voor chocolade. Zijn neutrale karakter laat de cacaosmaken schitteren zonder smaken aan de chocolade toe te voegen, terwijl rietsuiker een melasse-smaak aan de chocolade toevoegt.
Vanwege de relatief kleine schaal van de suikerbietenverwerkingsindustrie worden biologische en niet-biologische suikerbieten gecombineerd in het extractieproces. Onderzoek toont aan dat de CO2-voetafdruk van Nederlandse bietensuiker 4 keer lager is in vergelijking met de gemiddelde suikerrietproductie. Dit komt door een hogere opbrengst, efficiënte landbouw, oogst en verwerking, en het feit dat het niet over lange afstanden hoeft te worden vervoerd. Bovendien heeft bieten suiker een lager waterverbruik dan rietsuiker.
Krakakoa - logo - De Chocolademeisjes

Krakakoa – Indonesië

In samenwerking met SwissContact heeft Krakakoa training gegeven aan ongeveer 1000 boeren die in de gevoelige grensgebieden rond nationale parken in Lampung, Sumatra en West-Sulawesi wonen. Boeren worden getraind in biologische landbouwtechnieken, ziektebeheer, fermentatie en behoud.
Boeren worden ook voorzien van de benodigde gereedschappen om hun cacao te verbouwen en te verwerken.
Geselecteerde hoogwaardige gefermenteerde bonen worden rechtstreeks van de boer gekocht tegen een vaste prijs van maximaal IDR 60.000/kg, wat de boer prijszekerheid geeft en een grotere stimulans om actief de kwaliteit van hun cacaobonen te verbeteren en illegale praktijken in nationale parken te voorkomen.
Mesjokke - logo - De Chocolademeisjes

Mesjokke – Nederland

‘Wij kopen alleen heel bijzondere soorten cacao, waarvan de smaak heel erg kan verschillen afhankelijk van het land van herkomst, de bodemsoort en de manier waarop de cacao gefermenteerd wordt.

Voor deze ‘specialty’ cacao betalen we een eerlijke prijs die twee tot drie keer hoger is dan wat er voor standaard ‘bulk’ cacao betaald wordt! En we zorgen ervoor dat we altijd precies weten waar de cacao vandaan komt en dat de omstandigheden waaronder deze geproduceerd wordt goed zijn.’

Original Beans - logo - De Chocolademeisjes

Original Beans – Zwitserland

Wanneer mensen ons “cacaojagers” noemen, roept dat spannende, gevaarlijke avonturen op in donkere bossen op zoek naar zeldzame bonenschatten. Zoals de filmversie van een boek is dit gedeeltelijk nauwkeurig, maar het mist de minder filmische, maar meest belangrijke eigenschap van ons vak: regeneratie.

In tegenstelling tot andere chocoladebedrijven die binnenkomen, kopen wat ze nodig hebben en dan vertrekken, blijft ons Bean Team. Vanaf de eerste ontmoeting op een stoffig dorpsplein tot het moment waarop de telers de certificering “Craft Cacao by Original Beans” krijgen, zijn we erbij – en voor – onze cacao-partners.

Soklet - logo - De Chocolademeisjes

Soklet – India

De cacao van Soklet wordt geteeld als onderbeplanting op een plantage waar ook kokosnoot, nootmuskaat, peper en banaan wordt verbouwd. Hierdoor ontstaat een mengeling van onderling afhankelijke fauna die bijdraagt aan de smaaknuances van de cacaobonen. Dit principe van teelt is de hoeksteen van permacultuur.  De plantage is vrij van pesticiden en wordt beheerd volgens de principes van aquacultuur en permacultuur, waardoor de bomen de beste voeding krijgen om heerlijk smakende cacao te produceren! Elk jaar worden de beste bomen op de plantage geselecteerd, om hiermee verder te telen om zo aan de groeiende vraag naar cacaobonen van de Regal-plantage te voldoen.
Taza - logo - De Chocolademeisjes

Taza – Verenigde Staten

Taza begint met Taza Direct Trade. ‘We zeiden nee tegen roofzuchtige tussenpersonen en misbruik van arbeidspraktijken. We hebben het eerste door een derde partij gecertificeerde Direct Trade cacao-inkoopprogramma in de chocolade-industrie gecreëerd, om kwaliteit en transparantie voor iedereen te waarborgen. We hebben echte, persoonlijke relaties met telers die respect hebben voor het milieu en eerlijke arbeidspraktijken. Ze leveren ons de beste biologische cacao, en we betalen hen prijzen die aanzienlijk hoger zijn dan Fair Trade. Sterker nog, je kunt precies zien wat we hen betalen in onze baanbrekende jaarlijkse rapporten over de transparantie van cacao-inkoop.’

Lees het jaarverslag 2022.

Logo Zotter Chocolade

Zotter – Oostenrijk

Een van de meest duurzame bedrijven in Oostenrijk. Zotter maakt alleen gebruik van biologische en eerlijk verhandelde grondstoffen omdat die simpelweg beter zijn mens en milieu. Het bedrijf draait dan ook op 100% schone energie, er wordt geproduceerd met eigen stroom en ze hebben een vloot van elektrische voertuigen.
De biologische boerderij beslaat 80 hectare, waaruit er veel ingrediënten gehaald worden voor de gratis, biologische lunch voor de 200 medewerkers.
Zotter heeft een aantal ontwikkelingshulpprojecten opgezet zoals “Cocoa not Cocaine” in Zuid-Amerika, ze hebben bomen geplant in regenwouden en zijn de trotse ontvangers van de European Business Award for Sustainability in Oostenrijk.

Duurzame verzending

Duurzame chocolade, vraagt om een duurzame verzending.

Daarom werken wij samen met Tour de Ville fietskoeriers. In Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg en de omliggende gemeenten maken zij gebruik van hun eigen koeriersdiensten. In 40 andere steden in Nederland werken zij samen met duurzame fietskoerierspartners.

Met hun (elektrische) vrachtfietsen, aanhangwagens en waterdichte rugzakken zorgen de fietskoeriers van TdV ervoor dat goederen de hele dag door op een duurzame manier worden vervoerd. Dit helpt niet alleen om de ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om actief bij te dragen aan gezondere steden.

(Inter)nationale zendingen buiten dit gebied verzorgen zij met  onder andere PostNL en DHL. Er wordt samen gewerkt met betrouwbare partners die zoveel mogelijk emissievrij rijden wanneer er een bus moet worden ingezet.

Hun inzet voor milieuvriendelijk vervoer sluit naadloos aan bij onze eigen waarden.

Tour de Ville, de fietskoeriers die de duurzame verzending van De Chocolademeisjes verzorgd.

Vermijden van onnodig verpakkingsmaterialen

Natuurlijk is chocolade een uitstekend cadeau, en daarom stellen wij onze klanten de optie voor om dit tegen een meerprijs als geschenk te laten verpakken. Voor al onze andere zendingen hanteren we een verzendmethode zonder extra verpakkingsmaterialen, wat ons helpt onnodig gebruik van verpakkingsmaterialen te vermijden.

Het minimaliseren van verpakkingsmaterialen

Verspilling tegen gaan

Natuurlijk streven wij naar een slim inkoopbeleid om onze voorraad met chocolade met een korte houdbaarheidsdatum (THT) tot een minimum te beperken. Als we toch producten met een korte THT in voorraad hebben, bieden we deze chocolade aan tegen een gereduceerd tarief als onderdeel van ons “No Waste Chocoladepakket”.

De waardering van dechocolademeisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 36 reviews.