Webshop Trustmark and customer reviews

Verzending binnen de EU

Direct Trade chocolade

Direct Trade chocolade wordt gemaakt van eerlijke cacaobonen

Delen:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Inhoud van dit blog

Direct Trade chocolade, wat houdt dit nou eigenlijk in? In ons geval heeft Direct Trade betrekking op hoe een bean-to-bar chocolademaker zijn grondstoffen inkoopt. Een chocoladereep in de supermarkt met een gemiddelde prijs van โ‚ฌ 1,50. Dat klinkt je waarschijnlijk niet vreemd in de oren, toch? Maar die lage prijs doet de cacaoboer tekort, evenals de vaardigheden die nodig zijn om goede chocolade te maken. Om beter te begrijpen waarom bean-to-bar chocolademakers het Direct Trade model toepassen, moeten we teruggaan in de geschiedenis.

Een triest verleden

Chocolade kent niet alleen een triest verleden, maar helaas ook een triest heden, gekenmerkt door mensenrechtenschendingen, armoede en slavernij.
Binnen 100 jaar na de ‘intdekking’ van cacao door de Spanjaarden werd chocolade een zeer populaire drank aan de koninklijke huizen van Europa. Doordat de vraag naar cacao groeit, raakte de cacaoproductie al snel verstrengeld met de slavenhandel. Naarmate de vraag naar cacao nog verder toeneemt, verplaatste de productie zich naar Venezuela en Ecuador.
De voorliefde van Europeanen voor chocolade blijft alleen maar toenemen. In het begin van de 19e eeuw maakte industrialisatie het mogelijk om chocolade op grote schaal te produceren.

Een triest heden

Tegenwoordig komt ongeveer 70% van alle cacao in de wereld uit Afrika, met Ghana en Ivoorkust als de grootste producenten. Helaas blijven mensenrechtenschendingen hier aan de orde van de dag. Grote chocolademerken hebben programma’s ontwikkeld om boeren te ondersteunen en kinderarbeid terug te dringen. Toch is er de afgelopen jaren eerder sprake geweest van een stijging dan een afname van kinderarbeid.

Het probleem is dan ook complex en niet zomaar op te lossen. Het feit is dat veel Afrikaanse cacaoboeren in extreme armoede leven. Veel kinderen hebben geen andere keuze dan met hun gezin op boerderijen te werken. Wat nog verontrustender is, is dat de vraag naar chocolade groeit en de prijs van cacaobonen stijgt, terwijl boeren steeds minder betaald krijgen.

Het Direct Trade model

Direct Trade chocolade wordt gemaakt van eerlijke cacaobonen

Onder bean-to-bar chocolademakers, kleine chocolademakers die zicht richten op het maken van kwalitatief hoogstaande choclade, is het Direct Trade model de afgelopen jaren steeds gangbaarder geworden. De chocolademakers kopen cacao rechtstreeks van boeren of coรถperaties. Deze relatie garandeert dat cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daarnaast kunnen de chocolademakers op deze manier nauw samenwerken met de boeren om de kwaliteit en smaak te verbeteren. Wil je weten hoe deze kleine chocolademakers hun chocolade maken, lees dan ons blog ‘Zo wordt chocolade gemaakt’.

De Direct Trade keten

De reis van Direct Trade cacaobonen verschilt en hangt af van de oorsprong van de cacaobonen en het type cacaoboer. Sommige cacaoboeren communiceren rechtstreeks met de chocolademakers en maken gebruik van exporteurs voor de distributie. In andere gevallen maken kleinere cacaoboeren deel uit van grotere coรถperaties. Deze distributieketen is aanzienlijk korter dan die op de reguliere handelsmarkt, waardoor cacaoboeren een groter deel van de opbrengst van hun oogst ontvangen. Dit stelt hen in staat te investeren in betere werkomstandigheden en procesverbeteringen. De onderstaande distributieketen biedt een algemene weergave van de reis van het cacao producerende land naar de uiteindelijke chocolademaker die Direct Trade chocolade maakt:

  1. Cacaoboeren telen, oogsten, fermenteren en drogen de cacaobonen, en werken samen met coรถperaties die de bonen van hen kopen.
  2. Coรถperaties of kleine handelaren werken samen met exporteurs of exporteren de cacaobonen rechtstreeks naar de chocolademakers.
  3. Chocolademakers kopen de cacaobonen in, verwerken ze tot chocoladerepen en geven indien nodig feedback aan de cacaoboeren.

Directe relaties

Direct Trade elimineert de tussenhandel, waardoor chocolademakers aanzienlijk meer kunnen betalen voor cacaobonen. In sommige gevallen betalen chocolademakers vijf keer zoveel als de fairtrade prijs voor fine-flavour cacaobonen. De directe relatie met de cacaoboer maakt het mogelijk dat de chocolademaker feedback geeft over de kwaliteit en suggesties doet voor verbeteringen in het fermentatie- of droogproces. Boeren hebben ook een sterke motivatie om ervoor te zorgen dat cacaobonen vanaf het moment van oogsten de best mogelijke behandeling krijgen om een hoge kwaliteit te leveren.

Traceerbaarheid

Het grootste voordeel van Direct Trade is misschien wel de traceerbaarheid. Chocolade gemaakt met Direct Trade bonen is eenvoudig terug te leiden naar de cacaoboeren, iets wat niet mogelijk is met bulk cacaobonen op de reguliere handelsmarkt.

Kies ethisch verantwoorde chocolade

In een wereld waar chocolade zowel genot als verantwoordelijkheid belichaamt, biedt het Direct Trade model een lichtpuntje voor verandering. Door rechtstreekse relaties tussen bean-to-bar chocolademakers en cacaoboeren te stimuleren, schenkt dit model niet alleen eerlijke vergoedingen aan de boeren, maar ook kansen voor verbetering en groei in hun directe omgeving.
Bij elke hap die je van dit soort chocolade eet, proef je niet alleen de zorgvuldig geselecteerde ingrediรซnten, maar draag je ook bij aan een duurzamere en ethisch verantwoorde toekomst voor de cacaogemeenschappen.

Choco-kunde

Rebecca en Marianne, De Chocolademeisjes. Zij zijn de craft chocolate experts en eigenaar van deze online duurzame chocolade shop.

Wil je weten wat bean-to-bar chocolade is, hoe het gemaakt wordt en nog veel meer?
Lees alles over duurzame chocolade in onze blogs.

Meer choco-kunde

De waardering van dechocolademeisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 37 reviews.