Webshop Trustmark and customer reviews

Shipping within the EU

Bean-to-bar chocolate, what is it?

A letterbox full of bean-to-bar chocolate

Sharing:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Content of this blog

Alle chocolade is gemaakt van cacao, maar bean-to-bar chocolade is net even iets anders. De meeste chocolade die wij in de supermarkt kopen is gemaakt door grote multinationals. We hoeven geen namen te noemen maar wellicht komen er paar merken in je op. Zij kopen cacaobonen in grote hoeveelheden, vaak van lage kwaliteit. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is er een andere soort chocolade opgedoken, bean-to-bar chocolade.
Maar wat is het verschil tussen bean-to-bar chocolade en supermarkt chocolade? Wij leggen het in dit blog uit.

Supermarkt chocolade, lage kosten en consistentie

Op het moment dat jij in de supermarkt een reep chocolade koopt, weet je in het algemeen niet waar de cacao vandaan komt. Al moeten wij meteen hieraan toevoegen, dat dit op het moment iets lijkt te veranderen.
Zodra je op de ingrediëntenlijst van deze chocolade kijkt, zie je dat er aan de geroosterde cacao veel suiker en andere bestanddelen is toegevoegd. Het gehalte aan cacaoboter is in het algemeen laag en is vaak aangevuld met een andere goedkopere vet- of oliesoort.
Het meest opvallende aan deze chocolade is dat de smaak en textuur altijd hetzelfde zijn. Er moet namelijk een consistente reep ontstaan, die altijd hetzelfde smaakt, ongeacht waar je deze koopt.
Hierdoor hebben wij een wat vertekend beeld gekregen hoe wij denken dat chocolade zou moeten smaken. Erg zoet en zo zacht dat het blokje al in je mond gesmolten is voordat je de smaaktonen echt hebt kunnen proeven.
Dit type product wordt in het algemeen industriële chocolade genoemd. Hoewel echt niet al deze chocolade kwalitatief slecht is, worden lage kosten en consistentie voornamelijk nagestreefd.

De definitie van bean-to-bar chocolade

Craft chocolade en bean-to-bar chocolade verwijzen beide naar chocolade die op kleine schaal is geproduceerd en waarbij de kwaliteit en duurzaamheid van de cacaobonen voorop staan. Op dit momenteel geen wettelijke definitie van bean-to-bar chocolade, dus in feite kan iedereen hun chocolade technisch gezien als bean-to-bar of craft chocolade bestempelen.

Productie op kleine schaal

Hoe weet je dan waar je op moet letten bij het kopen van craft chocolade? In vergelijking met industriële chocolade wordt bean-to-bar chocolade, zoals de naam al zegt, van boon tot reep door één persoon, of een kleine groep, mensen gemaakt. Een bean-to-bar chocolademaker koopt direct trade cacaobonen aan in kleine traceerbare batches. In een kleine productie faciliteit worden de bonen geroosterd, gemalen en uiteindelijk omgetoverd tot chocolade. In ons blog 'This is how chocolate is made' lees je hier meer over.

Engineeren


De herkomst van de cacao is te herleiden naar een land, vaak naar een bepaald gebied, of zelfs helemaal naar de cacaoboer of zijn finca. Zo weten wij van elke reep in onze shop wie de chocolademaker is en waar de cacaobonen vandaan komen. Meer hierover hebben wij beschreven in het blog, Hoe groeien cacaobonen. In tegenstelling tot de multinationals gaat deze chocolademaker uit van het smaakprofiel van de specifieke cacaobonen om zo tot een unieke chocoladereep te komen. Je zou een bean-to-bar chocolademaker kunnen zien zoals een ingenieur; iemand die grondig onderzoekt hoe hij de unieke smaaktonen van elk type cacao naar boven kan laten komen.

Waarom bean-to-bar chocolade kopen?

 • Het is beter voor de boer
  De ongelijkheden binnen de cacao-industrie zijn goed bekend. Hoewel de chocolade-industrie meer dan $89 miljard waard is, is de harde realiteit dat de gemiddelde cacaoboer in West-Afrika momenteel minder dan $0,80 per dag verdient. Veel ambachtelijke chocolademakers importeren hun bonen rechtstreeks van de boer of van duurzame coöperaties die ervoor zorgen dat boeren eerlijk worden betaald en tegelijkertijd voor het milieu zorgen.
 • Het is beter voor het milieu
  Bulkcacao voor massaproductiechocolade wordt vaak geteeld in monocultuurplantages, wat in verband is gebracht met het groeiende probleem van ontbossing. Cacaoboeren en coöperaties van fijne cacao werken hard om de laatste overgebleven biodiversiteit hotspots te behouden en oude cacaovariëteiten te beschermen.
 • Het is beter voor jou
  Onderzoeken hebben aangetoond dat cacao boordevol antioxidanten en flavanolen zit. Antioxidanten en flavanolen kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van het hart, anti-inflammatoire eigenschappen bieden en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Niet alle chocolade bevat echter dezelfde hoeveelheid antioxidanten.
  Veel massaproducten gebruiken bonen die gealkaliseerd zijn. Alkalisatie van cacao is een proces waarbij alkalische stoffen aan cacaobonen is toegevoegd om hun zuurgraad te neutraliseren. Helaas is aangetoond dat dit proces tot 80% van de belangrijke antioxidanten en flavanolen uit de bonen kan verwijderen. Als gevolg hiervan heeft massa geproduceerde chocolade over het algemeen lagere niveaus van antioxidanten en flavanolen dan ambachtelijke chocolade.
 • Meer smaakdiversiteit
  Bean-to-bar chocolademakers willen de unieke smaken van elke type cacao van hoge kwaliteit tot zijn recht laten komen. Deze chocolademakers besteden veel tijd aan het maken van chocolades waar de juiste smaaktonen naar boven komen. Cacao bevat meer dan 400 smaaktonen. Deze verschillende smaaktonen belichten we tijdens onze bean-to-bar chocolade workshops. Tijdens deelname aan onze workshops ga je zo veel meer proeven in chocolade dan je ooit hebt geproefd!

Kies duurzame chocolade

Bean-to-bar chocolade is een heerlijk en ethisch alternatief voor supermarkt chocolade. Als je voor craft chocolade kiest, steun je boeren, coöperaties en kleine bedrijven van over de hele wereld die werken aan een positieve verandering in de cacao-industrie. Bovendien zijn er duizenden ambachtelijke chocolademakers, elk met hun eigen unieke stijl en recepten voor het maken van chocolade. Dus, waarom zou je niet genieten? Begin vandaag nog met het ontdekken van de wereld bean-to-bar chocolade, door thuis bewust chocolade te proeven.

Choco-ology

Rebecca and Marianne, The Chocolate Girls. They are the craft chocolate experts and owner of this online sustainable chocolate shop.

Want to know what bean-to-bar chocolate is, how it is made and much more?
Read all about sustainable chocolate in our blogs.

More chocolate science

Is white chocolate even real chocolate? >
Rating of thechocolategirls.co.uk at WebshopKeur Reviews is 9.9/10 based on 32 reviews.