Onze tips over hoe je chocolade het beste kan bewaren
Ben jij een van die mensen met een ijzeren discipline? Iemand die erin slaagt niet meteen al zijn chocolade op te eten? Dan wil je natuurlijk weten hoe je chocolade het beste kunt bewaren. Er bestaan heel wat verhalen over de beste manier om chocolade te bewaren. Om definitief af te rekenen met deze verhalen, delen we graag onze beste chocolade bewaartips met jou. Zodat jouw waardevolle chocolade repen zo lang mogelijk in topconditie blijven.
Bewaar chocolade, niet te warm en niet te koud
Hoe tropisch de oorsprong van cacaobonen ook is, chocolade zelf houdt niet van hoge temperaturen, maar ook zeker niet van te lage. Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius. Zoek een donkere plek uit, zoals een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als deze niet vochtig is). Hierdoor stel je de chocolade minimaal bloot aan grote temperatuurschommelingen. Mocht je woonkamer iets warmer zijn dan 20 graden Celsius, dan is er nog niet zoveel aan de hand.
Chocolade bewaren in de koelkast, een culinaire doodzonde
Een culinaire doodzonde, je leest het goed, zo wordt het bewaren van chocolade in de koelkast omschreven door Alain Ducasse, de met drie Michelinsterren bekroonde Franse topchef. Door chocolade in de koelkast te bewaren, heb je kans dat de chocolade wit gaat uitslaan.
Een bijkomend gevaar is dat chocolade de vervelende eigenschap heeft dat het makkelijk geuren over van andere voedingsmiddelen overneemt. En die geuren zijn niet altijd even smakelijk.
Bewaar jouw chocolade lucht- en lichtdicht
Maar mocht je overvallen worden door een hittegolf en smelt je chocolade bijna weg. Verpak dan je chocolade lucht- en lichtdicht in aluminiumfolie en plaats dit weer in een trommeltje of in een ziplock verpakking. Hiermee voorkom je dat de chocolade geurtjes overneemt en aan licht wordt blootgesteld. Op deze manier kun je je chocolade veilig in de koelkast bewaren.
Mocht je tijdens de hittegolf zin krijgen in chocolade, haal de chocolade uit de koelkast en laat deze eerst even op temperatuur komen. Zo komt de chocolade (en vooral de verschillende smaaktonen) het beste tot zijn recht.
Wijnkelder
Chocolade houdt dus niet van een vochtig omgeving. De ideale luchtvochtigheid om chocolade in te bewaren ligt tussen 50 en 70%. Als je een droge (wijn)kelder hebt, dan is dit een perfecte plek om chocolade te bewaren.
En als je als echte chocoladefreak nog een stapje verder wilt gaan, er bestaat zelfs een chocolade-klimaat koelkast. Deze koelkast zorgt ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid optimaal en constant blijft, hierdoor bewaar je jouw chocolade in de best mogelijk conditie.
Grote partijen chocolade worden in het algemeen in een ruimte bewaard die voorzien is van constante airconditioning.
Toch een witte waas?
Een witte waas ontstaat doordat de chocolade te warm, te koud of te vochtig, bewaard is geweest. Deze witte waas heet “bloem” genoemd, er zijn twee verschillende soorten: vetbloem en suikerbloem.
Vetbloem:
Dit is de meeste voorkomende vorm van ‘bloem’ een sterke temperatuurwisseling is de oorzaak hiervan. De chocolade wordt warm waardoor de cacaoboter in je reep smelt en zich afscheid van de andere ingrediënten. Vervolgens koelt de chocolade weer af, waardoor de cacaoboter stolt en naar het oppervlak komt. Het resultaat is een dun laagje vetkristallen, die voor een vlekkerig, wit laagje aan de buitenkant van je reep zorgen, de chocolade kan hierdoor ook dof uit komen te zien. Dit type bloem kan voorkomen bij de beste chocoladerepen, al is de kans groter bij chocolade die slecht getemperd is.
Wanneer de chocolade niet correct getemperd, betekent dit dat de cacaoboter niet in de juiste kristalstructuur is vastgezet. Hierdoor scheidt de cacaoboter zich van de andere ingrediënten in de chocolade.
Suikerbloem:
Dit is een verschijnsel dat ontstaat als chocolade met vocht in aanraking komt. Dit kan gebeuren als je jouw chocolade op een vochtige plek bewaart, zoals in de koelkast. Door het vocht ontstaat er condensatie op het oppervlak van de chocolade. Het water uit de condensatie trekt de suiker, uit de binnenkant van de chocolade naar het oppervlak. De suiker absorbeert het vocht en lost hierdoor op. Wanneer het water vervolgens verdampt, vormt de suiker grote kristallen die boven op de chocolade blijven liggen. Dit zorgt voor een wit poederachtig laagje op de chocolade tot gevolg.
Op basis van het uiterlijk is vetbloem moeilijk te onderscheiden van suikerbloem. Beide verschijnen als een stoffige, krijtachtige laag op het oppervlak van de chocolade. Bij het voelen van de chocolade voelt suikerbloem echter korrelig aan en geeft het niet af, terwijl vetbloem zacht is en kan worden weggewreven.
Kwaliteitsverlies
Zowel vetbloem als suikerbloem kan op meerdere momenten ontstaan. Maar wees niet bang, het is geen schimmel en je kunt de chocolade nog prima eten. Al is de smaakkwaliteit is wellicht wel achteruit gegaan en in de meeste gevallen zal de chocolade niet meer zo lekker in je mond smelten.
Uiteraard kun je de chocolade altijd nog gebruiken voor warme chocolademelk, toetjes of gebakjes. Mocht je hier een beetje inspiratie voor kunnen gebruiken, kijk dan eens bij onze recepten.
Alle tips nog eens op een rijtje
Om je chocolade in optimale conditie te houden, bewaar je deze op een droge, koele plek met een temperatuur tussen 14 en 18 graden Celsius.
Vermijd opslag in de koelkast.
Maar mocht je overvallen worden door een hittegolf. Verpak dan je chocolade lucht- en lichtdicht in aluminiumfolie en plaats dit weer in een trommeltje of in een ziplock verpakking. Op deze manier is het veilig om je chocolade in de koelkast te bewaren.
Als je deze tips opvolgt dan kun jij deze zomer jouw chocolade in topconditie houden, zelfs tijdens een hittegolf.