Sustainable business
Sustainability has been one of the core principles of The Chocolate Girls from the very beginning.
In addition, fair trade and high quality of our chocolates are at the heart of our collection.
Moreover, long-term and close relationships with our partners are essential to us.
The Chocolate Girls are committed to environmental protection, climate protection and ethical trade.
Bean-to-bar chocolate
The chocolate bars we offer are bean-to-bar. From cocoa bean to bar, the bean-to-bar chocolate maker takes the entire making process into its own hands. From roasting the cocoa bean to grinding, conching and tempering. The choices the chocolate maker makes at each step affect the flavour and mouth feel. Compared to industrial chocolate, bean-to-bar chocolate, as the name suggests, is made from bean to bar by one person or a small group of people. A bean-to-bar chocolate maker purchases direct trade cocoa beans in small, traceable batches.
Het onderscheid tussen bean-to-bar en industriële chocolade beperkt zich niet alleen tot de smaak; het omvat tevens ethische en duurzaamheidsaspecten. Bean-to-bar chocolademakers onderhouden directe relaties met cacaoboeren, wat hen in staat stelt eerlijke lonen en verbeterde arbeidsomstandigheden te waarborgen. In het geval van industriële chocolade zijn er daarentegen vaak meerdere tussenpersonen betrokken, wat de uitdaging vergroot om eerlijke handel en duurzame praktijken te verzekeren.”
Sustainable trade
Direct trade cocoa, involves buying cocoa directly from farmers, without middlemen. The main aim of this approach is to create a shorter supply chain, so that more money goes directly to farmers instead of to middlemen. This method allows full traceability of the cocoa. Moreover, as an added benefit, it allows for close cooperation between the chocolate maker and the cocoa farmers to improve the quality of the cocoa beans. All our chocolate makers buy their cocoa direct trade.
Sustainable chocolate makers
For each chocolate maker, we highlight one of their unique ways in which they are working for our climate and cocoa farmers.
In alphabetical order:
Akesson’s – Madagaskar en Brazilië
Madagascar.
Hier zijn al onze producten – cacao, peperkorrels, koffie, etherische oliën – biologisch gecertificeerd door ‘Ecocert’ voor Europa en ‘NOP’ voor de VS.
While world leaders call for action at climate conferences, we have converted all our estates to solar power (GAÏA Alternative Energy).
Brazil
In Brazilië heeft “Fazenda Sempre Firme”, de plantage die we in mei 2009 hebben gekocht, zich gecommitteerd aan het behoud en de bescherming van het Atlantisch Woud (Mata Atlantica). 10% van ons land heeft een bosgebied. We herplanten soorten zoals Mogno, Eka en inheemse variëteiten als Pau-Brasil, Peroba, enzovoort.
Moreover, we also help neighbouring communities in protecting the environment, preventing animal hunting, taking out trees from reserves, protecting springs and rivers, selection and proper disposal of waste.
Our commitment is certified by UTZ.
Bali
Op Bali zijn de productie-eenheden voor cacao en kokosbloesemsuiker biologisch gecertificeerd door ‘Control Union Certifications’.
Auro Chocolate – De Filipijnen
‘Toewijding om programma’s te leveren die bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van onze partnerlandbouwgemeenschappen.
De gemeenschappen waarmee we samenwerken zijn een essentieel onderdeel van ons succes, en het is voor ons belangrijk dat we bijdragen aan de verbetering van hun levenskwaliteit. We zijn vastbesloten ons best te doen om programma’s te creëren die onze partnerboeren in staat stellen en de landbouw bevorderen als een levensvatbare carrière voor de volgende generatie.’
Download here het jaarverslag 2021 – 2022
Booja Booja – Engeland
The idea is simple: amazingly delicious sweet treats can be made with a small number of simple organic ingredients without using animal products.When we started in 1999, this idea was radical, fantastic. Nothing similar existed. Except in the dreams of some vegans around the country.
Chocolate Tree – Schotland
Supporter of 1% for the planet. ‘Het is essentieel voor onze ethische en milieubewuste benadering om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten en materialen die we inkopen deel uitmaken van biodiverse landbouwecosystemen, en dat de sociale impact van onze activiteiten gunstig is voor de betrokken gemeenschappen.Al onze inspanningen moeten gericht zijn op het verminderen van onnodige negatieve impact op mens en milieu en het bevorderen van positieve, duurzame levenswijzen, rechtvaardigheid en gelijkheid.’
Chocoqueen – Nederland
Our mission is to work in collaboration with local farmers depleted soil to reforestation.
By first taking small cuttings of the cocoa tree to grow in containers.
After which she was in the plantation planted can be.
If these trees are about 5 years old we can see the first cocoa fruits expect.
After that, we can go harvest to eventually of cocoa chocolate to make.
Definite Chocolate – Dominicaanse Republiek
By sourcing only organic cocoa directly from local producers and building good relationships with our suppliers, we ensure that only the best and finest cocoa beans arrive at our factory. We work closely with the farmers, who grow, harvest, ferment and dry single origin cocoa, to continuously improve the quality of the cocoa and support the businesses and livelihoods of local Dominican farmers.
Heinde & Verre – Nederland
Traceable organic cocoa
We work only with traceable organic cocoa, grown on agroforestry plantations, purchased directly from the farmers themselves. This ensures the farmers receive a fair price and enables them to look after their workers as well as the environment. On each bar, you can trace the source and farmers of the cocoa.Dutch beet sugar
Locally grown sugar beet is an ideal sweetener for chocolate. Its neutral character lets cocoa flavours shine without adding flavours to the chocolate, while cane sugar adds a molasses flavour to the chocolate.Due to the relatively small scale of the sugar beet processing industry, organic and non-organic sugar beets are combined in the extraction process. Research shows that the carbon footprint of Dutch beet sugar is 4 times lower compared to average sugar cane production. This is due to higher yields, efficient farming, harvesting and processing, and the fact that it does not have to be transported long distances. Moreover, beet sugar has lower water consumption than cane sugar.
Krakakoa – Indonesië
In collaboration with SwissContact, Krakakoa has provided training to about 1,000 farmers living in the sensitive border areas around national parks in Lampung, Sumatra and West Sulawesi. Farmers are trained in organic farming techniques, disease management, fermentation and conservation.Boeren worden ook voorzien van de benodigde gereedschappen om hun cacao te verbouwen en te verwerken.
Geselecteerde hoogwaardige gefermenteerde bonen worden rechtstreeks van de boer gekocht tegen een vaste prijs van maximaal IDR 60.000/kg, wat de boer prijszekerheid geeft en een grotere stimulans om actief de kwaliteit van hun cacaobonen te verbeteren en illegale praktijken in nationale parken te voorkomen.
Mesjokke – Nederland
‘Wij kopen alleen heel bijzondere soorten cacao, waarvan de smaak heel erg kan verschillen afhankelijk van het land van herkomst, de bodemsoort en de manier waarop de cacao gefermenteerd wordt.
Voor deze ‘specialty’ cacao betalen we een eerlijke prijs die twee tot drie keer hoger is dan wat er voor standaard ‘bulk’ cacao betaald wordt! En we zorgen ervoor dat we altijd precies weten waar de cacao vandaan komt en dat de omstandigheden waaronder deze geproduceerd wordt goed zijn.’
Original Beans – Zwitserland
Wanneer mensen ons “cacaojagers” noemen, roept dat spannende, gevaarlijke avonturen op in donkere bossen op zoek naar zeldzame bonenschatten. Zoals de filmversie van een boek is dit gedeeltelijk nauwkeurig, maar het mist de minder filmische, maar meest belangrijke eigenschap van ons vak: regeneratie.
In tegenstelling tot andere chocoladebedrijven die binnenkomen, kopen wat ze nodig hebben en dan vertrekken, blijft ons Bean Team. Vanaf de eerste ontmoeting op een stoffig dorpsplein tot het moment waarop de telers de certificering “Craft Cacao by Original Beans” krijgen, zijn we erbij – en voor – onze cacao-partners.
Soklet – India
Taza – Verenigde Staten
Taza begint met Taza Direct Trade. ‘We zeiden nee tegen roofzuchtige tussenpersonen en misbruik van arbeidspraktijken. We hebben het eerste door een derde partij gecertificeerde Direct Trade cacao-inkoopprogramma in de chocolade-industrie gecreëerd, om kwaliteit en transparantie voor iedereen te waarborgen. We hebben echte, persoonlijke relaties met telers die respect hebben voor het milieu en eerlijke arbeidspraktijken. Ze leveren ons de beste biologische cacao, en we betalen hen prijzen die aanzienlijk hoger zijn dan Fair Trade. Sterker nog, je kunt precies zien wat we hen betalen in onze baanbrekende jaarlijkse rapporten over de transparantie van cacao-inkoop.’
Lees het jaarverslag 2022.
Zotter – Oostenrijk
Een van de meest duurzame bedrijven in Oostenrijk. Zotter maakt alleen gebruik van biologische en eerlijk verhandelde grondstoffen omdat die simpelweg beter zijn mens en milieu. Het bedrijf draait dan ook op 100% schone energie, er wordt geproduceerd met eigen stroom en ze hebben een vloot van elektrische voertuigen.
De biologische boerderij beslaat 80 hectare, waaruit er veel ingrediënten gehaald worden voor de gratis, biologische lunch voor de 200 medewerkers.
Zotter heeft een aantal ontwikkelingshulpprojecten opgezet zoals “Cocoa not Cocaine” in Zuid-Amerika, ze hebben bomen geplant in regenwouden en zijn de trotse ontvangers van de European Business Award for Sustainability in Oostenrijk.
Sustainable shipping
Duurzame chocolade, vraagt om een duurzame verzending.
Daarom werken wij samen met Tour de Ville bicycle couriers. In Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg en de omliggende gemeenten maken zij gebruik van hun eigen koeriersdiensten. In 40 andere steden in Nederland werken zij samen met duurzame fietskoerierspartners.
Met hun (elektrische) vrachtfietsen, aanhangwagens en waterdichte rugzakken zorgen de fietskoeriers van TdV ervoor dat goederen de hele dag door op een duurzame manier worden vervoerd. Dit helpt niet alleen om de ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om actief bij te dragen aan gezondere steden.
(Inter)nationale zendingen buiten dit gebied verzorgen zij met onder andere PostNL en DHL. Er wordt samen gewerkt met betrouwbare partners die zoveel mogelijk emissievrij rijden wanneer er een bus moet worden ingezet.
Hun inzet voor milieuvriendelijk vervoer sluit naadloos aan bij onze eigen waarden.
Vermijden van onnodig verpakkingsmaterialen
Natuurlijk is chocolade een uitstekend cadeau, en daarom stellen wij onze klanten de optie voor om dit tegen een meerprijs als geschenk te laten verpakken. Voor al onze andere zendingen hanteren we een verzendmethode zonder extra verpakkingsmaterialen, wat ons helpt onnodig gebruik van verpakkingsmaterialen te vermijden.
Verspilling tegen gaan
Natuurlijk streven wij naar een slim inkoopbeleid om onze voorraad met chocolade met een korte houdbaarheidsdatum (THT) tot een minimum te beperken. Als we toch producten met een korte THT in voorraad hebben, bieden we deze chocolade aan tegen een gereduceerd tarief als onderdeel van ons “No Waste Chocoladepakket”.