Wij bezorgen in NL en België

Bereikbaar op: 06 – 19 36 37 46


De Chocolademeisjes
My Shopping Bag
  • HOME
  • Tastings
    • Chocolademeditatie
    • Online privé tasting
    • Open call chocolade tasting
    • Mindful chocolade wandeling
  • Webshop
    • Pure chocolade
    • Melkchocolade
    • Witte Chocolade
    • Per merk
      • Auro Chocolate
      • Cacaosuyo
      • Chocolate Tree
      • Definite Chocolate
      • Heinde & Verre
      • Kacau
      • Krakakoa
      • MIA (Made In Africa)
      • Original Beans
      • Taza Chocolate
    • Vegan
    • Pakketten
    • Kaartje erbij
    • Thee erbij
    • Zakelijke mogelijkheden
  • Blog
  • Over ons
    • Dit zijn wij
    • Onze missie, chocoladegeluk voor iedereen
    • Onlineshop
    • Frequently Asked chocolate Questions
    • In de media
  • Contact
  • Cadeau-idee

 

Wij bezorgen in NL en België


De Chocolademeisjes
0

  • HOME
  • Tastings
    • Chocolademeditatie
    • Online privé tasting
    • Open call chocolade tasting
    • Mindful chocolade wandeling
  • Webshop
    • Pure chocolade
    • Melkchocolade
    • Witte Chocolade
    • Per merk
      • Auro Chocolate
      • Cacaosuyo
      • Chocolate Tree
      • Definite Chocolate
      • Heinde & Verre
      • Kacau
      • Krakakoa
      • MIA (Made In Africa)
      • Original Beans
      • Taza Chocolate
    • Vegan
    • Pakketten
    • Kaartje erbij
    • Thee erbij
    • Zakelijke mogelijkheden
  • Blog
  • Over ons
    • Dit zijn wij
    • Onze missie, chocoladegeluk voor iedereen
    • Onlineshop
    • Frequently Asked chocolate Questions
    • In de media
  • Contact
  • Cadeau-idee
Direct naar de shop

Hoe kun je chocolade het beste bewaren?

  1. Home
  2. Verhalen
  3. Hoe kun je chocolade het beste bewaren?
Posted on 4 augustus 2020 10 juni 2021

Hoe kun je chocolade het beste bewaren?

Written by
Rebecca
Posted in
Verhalen
Tagged
bewaren
Manoa chocolade hand pakt stukje

Ben jij één van die mensen met een ijzeren discipline, iemand die het lukt om niet meteen al zijn chocolade te verslinden? Dan wil je natuurlijk je chocolade zo goed mogelijk bewaren. Over het bewaren van chocolade gaan heel wat geruchten de ronde. Om hier voor eens en altijd mee af te rekenen, delen wij graag onze bewaartips met jou. Zodat jouw waardevolle chocoladerepen zo lang mogelijk in topconditie blijven.

Bewaar chocolade, niet te koud en niet te warm.

Hoe tropisch de oorsprong van cacaobonen ook is, chocolade zelf heeft het niet op hoge temperaturen. Maar ook zeker niet te laag. Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius. Dus zoek een donker plekje uit om je chocolade te bewaren, bijvoorbeeld in een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als de kelder niet te vochtig). Hierdoor wordt de chocolade zo min mogelijk blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. De gemiddelde huiskamer zal waarschijnlijk wel iets warmer zijn dan 20 graden Celsius. Maar wees gerust, er is dan nog niet zoveel aan de hand. 

Taza chocolade ligt op houten tafel, een stuk in verpakking, een disk open op wikkel en los stukje.

Chocolade bewaren in de koelkast, een culinaire doodzonde.

Een culinaire doodzonde, zo wordt het bewaren van chocolade in de koelkast omschreven door Alain Ducasse, de met drie Michelinsterren bekroonde Franse topchef. Door chocolade in de koelkast te bewaren, heb je kans dat de chocolade wit gaat uitslaan.

In de koelkast kan het gebeuren dat er condens op chocolade komt, die een witte waas veroorzaakt. Het vocht, de condens, reageert met suikers in de chocolade. Bij het verdampen van het vocht blijven de suikerkristallen op het oppervlak achter. Dit zijn de witte vlekken op de chocolade.
Daarnaast neemt chocolade geuren over van andere voedingsmiddelen die in je koelkast liggen en dat is niet altijd even smakelijk.

Mocht je overvallen worden door een hittegolf en smelt je chocolade bijna weg. Verpak dan je chocolade lucht- en lichtdicht in aluminiumfolie en plaats dit weer in een trommeltje of in een ziplock verpakking. Hiermee voorkom je dat de chocolade geurtjes gaat over nemen en aan licht wordt blootgesteld.
Mocht je tijdens de hittegolf zin krijgen in chocolade, haal de chocolade uit je koelkast, en laat deze eerst even op temperatuur komen. Dan komt de chocolade het beste tot zijn recht.  

Wijnkelder

Chocolade houdt dus niet van een vochtige omgeving. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 70%. Heb je een (wijn) kelder?  Dan is dit een perfecte plek om je chocolade te bewaren. Misschien leuk voor op je verlanglijstje; een chocolade-klimaat koelkast. Het bestaat echt! Deze koelkast houdt chocolade op een optimale en constante temperatuur en luchtvochtigheid. 

Toch een witte waas?

Een witte waas ontstaat doordat de chocolade te warm, te koud of te vochtig is geweest. Deze witte waas wordt ook een “bloem” genoemd, er zijn twee verschillende soorten:

Vetbloem: Dit wordt veroorzaakt door een sterke temperatuurwisseling. De chocolade wordt te warm en de cacaoboter in je reep smelt. Vervolgens koelt het af, waardoor de cacaoboter weer stolt. Het resultaat is een dun laagje vetkristallen, die voor een vlekkerig en wit laagje aan de buitenkant van je reep zorgen, je chocolade kan er ook dof uit komen te zien.

Suikerbloem: Dit is een verschijnsel dat ontstaat als chocolade met vocht in aanraking komt. Dit kan gebeuren als je je chocolade op een vochtige plek bewaart. Het vocht wordt door de suiker in de chocolade geabsorbeerd. Nadat het water vervolgens is verdampt, blijft de suiker boven op de chocolade liggen, met grote onregelmatige vlekken tot gevolg. Suikerbloem ontstaat dus door de herkristallisatie van de suiker in chocolade.

Zowel vetbloem als suikerbloem kan op meerdere momenten ontstaan. De oorzaak kan zijn dat de chocolade niet goed getemperd is of wanneer de chocolade wordt verpakt terwijl deze nog niet goed is afgekoeld. Wees niet bang, het is geen schimmel en je kunt de chocolade nog prima eten, maar de smaakkwaliteit is wellicht wel achteruit gegaan.
Uiteraard kun je de chocolade altijd nog gebruiken voor warme chocolademelk, toetjes of gebakjes. Want erger dan chocolade in de koelkast bewaren, is chocolade weggooien!

Berichtnavigatie
Older
Custard met een twist
Newer
Chocolade als remedie tegen ontbossing in Indonesië

Recent Posts

  • Taza chocolade ligt op houten tafel, een stuk in verpakking, een disk open op wikkel en los stukje.

    Zelf warme chocolademelk maken

  • Pop-up Store op Sectie C

    Pop-up Store op Sectie-C

  • Orangutan in de boom, Indonesie

    Chocolade als remedie tegen ontbossing in Indonesië

  • Manoa chocolade hand pakt stukje

    Hoe kun je chocolade het beste bewaren?

  • Custard met in Raaka chocolade gedompelde partjes mandarijn.

    Custard met een twist

Archieven

  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020

Tags

bean-to-bar bewaren cacaoboeren cadeautjes chocolade Chocoladeproeverij direct trade eindhoven Indonesië Mexico pairing palmsuiker pop-up store Sectie-C traceerbaar traditioneel
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ec008b show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]

Contact

De Chocolademeisjes
Daalakkersweg 2-142
5641JA Eindhoven

Service

Algemene Voorwaarden

Retourneren & herroepingsrecht

Bestellen en leveren

Privacy Policy

Cookie Policy

Bedrijfsgegevens

BTW nummer: NL 00 175 77 24 B93

IBAN: NL44ASNB 0781 2916 23


© 2019 De Chocolademeisjes

Heb je vragen? Je mag ons altijd bellen, wij helpen je graag verder 06-19363746

De waardering van dechocolademeisjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
×
— My Shopping Cart
What are you looking for?