

Ben jij één van die mensen met een ijzeren discipline, iemand die het lukt om niet meteen al zijn chocolade te verslinden? Dan wil je natuurlijk je chocolade zo goed mogelijk bewaren. Over het bewaren van chocolade gaan heel wat geruchten de ronde. Om hier voor eens en altijd mee af te rekenen, delen wij graag onze bewaartips met jou. Zodat jouw waardevolle chocoladerepen zo lang mogelijk in topconditie blijven.
Bewaar chocolade, niet te koud en niet te warm.
Hoe tropisch de oorsprong van cacaobonen ook is, chocolade zelf heeft het niet op hoge temperaturen. Maar ook zeker niet te laag. Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius. Dus zoek een donker plekje uit om je chocolade te bewaren, bijvoorbeeld in een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als de kelder niet te vochtig). Hierdoor wordt de chocolade zo min mogelijk blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. De gemiddelde huiskamer zal waarschijnlijk wel iets warmer zijn dan 20 graden Celsius. Maar wees gerust, er is dan nog niet zoveel aan de hand.


Chocolade bewaren in de koelkast, een culinaire doodzonde.
Een culinaire doodzonde, zo wordt het bewaren van chocolade in de koelkast omschreven door Alain Ducasse, de met drie Michelinsterren bekroonde Franse topchef. Door chocolade in de koelkast te bewaren, heb je kans dat de chocolade wit gaat uitslaan.
In de koelkast kan het gebeuren dat er condens op chocolade komt, die een witte waas veroorzaakt. Het vocht, de condens, reageert met suikers in de chocolade. Bij het verdampen van het vocht blijven de suikerkristallen op het oppervlak achter. Dit zijn de witte vlekken op de chocolade.
Daarnaast neemt chocolade geuren over van andere voedingsmiddelen die in je koelkast liggen en dat is niet altijd even smakelijk.
Mocht je overvallen worden door een hittegolf en smelt je chocolade bijna weg. Verpak dan je chocolade lucht- en lichtdicht in aluminiumfolie en plaats dit weer in een trommeltje of in een ziplock verpakking. Hiermee voorkom je dat de chocolade geurtjes gaat over nemen en aan licht wordt blootgesteld.
Mocht je tijdens de hittegolf zin krijgen in chocolade, haal de chocolade uit je koelkast, en laat deze eerst even op temperatuur komen. Dan komt de chocolade het beste tot zijn recht.
Wijnkelder
Chocolade houdt dus niet van een vochtige omgeving. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 70%. Heb je een (wijn) kelder? Dan is dit een perfecte plek om je chocolade te bewaren. Misschien leuk voor op je verlanglijstje; een chocolade-klimaat koelkast. Het bestaat echt! Deze koelkast houdt chocolade op een optimale en constante temperatuur en luchtvochtigheid.
Toch een witte waas?
Een witte waas ontstaat doordat de chocolade te warm, te koud of te vochtig is geweest. Deze witte waas wordt ook een “bloem” genoemd, er zijn twee verschillende soorten:


Vetbloem: Dit wordt veroorzaakt door een sterke temperatuurwisseling. De chocolade wordt te warm en de cacaoboter in je reep smelt. Vervolgens koelt het af, waardoor de cacaoboter weer stolt. Het resultaat is een dun laagje vetkristallen, die voor een vlekkerig en wit laagje aan de buitenkant van je reep zorgen, je chocolade kan er ook dof uit komen te zien.
Suikerbloem: Dit is een verschijnsel dat ontstaat als chocolade met vocht in aanraking komt. Dit kan gebeuren als je je chocolade op een vochtige plek bewaart. Het vocht wordt door de suiker in de chocolade geabsorbeerd. Nadat het water vervolgens is verdampt, blijft de suiker boven op de chocolade liggen, met grote onregelmatige vlekken tot gevolg. Suikerbloem ontstaat dus door de herkristallisatie van de suiker in chocolade.
Zowel vetbloem als suikerbloem kan op meerdere momenten ontstaan. De oorzaak kan zijn dat de chocolade niet goed getemperd is of wanneer de chocolade wordt verpakt terwijl deze nog niet goed is afgekoeld. Wees niet bang, het is geen schimmel en je kunt de chocolade nog prima eten, maar de smaakkwaliteit is wellicht wel achteruit gegaan.
Uiteraard kun je de chocolade altijd nog gebruiken voor warme chocolademelk, toetjes of gebakjes. Want erger dan chocolade in de koelkast bewaren, is chocolade weggooien!