

Net als vroeger
Custard. Misschien ken jij dat ook nog van vroeger. Mijn oma gebruikte vroeger een custard recept met vanille. En soms verlang ik, zo uit het niks, terug naar toen. En wat doe je dan? Heel simpel, dan koop je een pak custard. En nadat zo een pak dan vervolgens in de kast belandt, kreeg ik gisteren opeens een ingeving om daar iets lekkers mee de maken.
Custard recept met een moderne twist.
Custardvla in een modern jasje, compleet met amandelmelk en gezoet met Aranga palmsuiker. In dit custard recept, doop ik stukjes mandarijn in gesmolten Raaka Yacon Root 79%. Deze chocolade is een beetje bitter maar heeft een licht zoetje door de yacón. De bittere smaak past perfect bij de zoete smaak van mandarijn.
Als kers op de taart, versier ik het geheel nog met kokoksrasp.
Mijn buurvrouw wilde zich maar al te graag opofferen als “proefkonijn”. Haar reactie was duidelijk, ze vond het toetje heerlijk. Ik ben superbenieuwd of jij het net zo lekker vind, dus laat gerust een comment achter.


Ingrediënten (voor 2 personen)
25 gram Custard (ik gebruik die van Koopmans)
50 ml amandelmelk
30 gram palmsuiker (ik gebruik Red Ape palmsuiker)
10 gram kokosrasp
2 zoete mandarijnen
1/2 reep Raaka Yacon 79%
Bereidingswijze Custardvla
-Roer de suiker door de custard
– Neem 3 eetlepels melk en roer dit door het custard-suikermengel
-Verwarmd de resterende melk
-Voeg het custardmengsel al roerende toe aan de warme melk
-Beng het geheel al roerende aan de kook
-Laat het nog c.a. 3 minuten, onder af en toe te roeren, zachtjes doorkoken
-Voeg de kokosrasp toe, maar laat een klein beetje over voor de decoratie
-Verdeel het de vla over de schaaltjes
-Laat de pudding afkoelen
Voor de topping
-Schil de mandarijntjes
-Smelt de chocolade au bain-marie
-Dompel de helft van de mandarijn partjes onder in de gesmolten chocolade
-Garneer de inmiddels afgekoelde vla met stukjes mandarijn en chocolademandarijn
-Bestrooi het toetje nog met de overige kokosrasp
Bon appétit!