

Alle chocolade wordt gemaakt van cacao, maar bean-to-bar chocolade is net even iets anders. De meeste chocolade die wij in de supermarkt kopen wordt gemaakt door grote multinationals. We hoeven geen namen te noemen maar wellicht komen er paar merken in je op. Zij kopen cacaobonen in grote hoeveelheden, vaak van lage kwaliteit.
Lage kosten en consistentie
Op het moment dat jij in de supermarkt een reep chocolade koopt, weet je in het algemeen niet waar de cacao vandaan komt. Al moeten wij meteen hieraan toevoegen, dat dit op het moment iets lijkt te veranderen. Aan de geroosterde cacao wordt meestal veel suiker toegevoegd, cacaoboter, of nog ergers palmolie (want dat is lekker goedkoop) en emulgatoren. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de smaak en textuur altijd hetzelfde zijn. Er moet namelijk een consistente reep ontstaan, die altijd hetzelfde smaakt, ongeacht waar je deze koopt.
Hierdoor hebben wij een wat vertekend beeld gekregen hoe wij denken dat chocolade zou moeten smaken. Erg zoet en zo zacht dat het blokje al in je mond gesmolten is voordat je de smaaktonen echt hebt kunnen proeven.
Dit type product wordt in het algemeen industriële chocolade genoemd. Hoewel echt niet al deze chocolade kwalitatief slecht is, lijkt het erop dat lage kosten en consistentie voornamelijk worden nagestreefd.






Productie op kleine schaal
In vergelijking met industriële chocolade wordt bean-to-bar chocolade, zoals de naam al zegt, van boon tot reep door één persoon, of een kleine groep, mensen gemaakt. Een bean-to-bar chocolademaker koopt direct trade cacaobonen aan in kleine traceerbare batches. In een kleine productie faciliteit worden de bonen geroosterd, gemalen en uiteindelijk gesmolten tot chocolade.
Engineeren
De herkomst van de cacao is te herleiden naar een land, vaak naar een bepaald gebied, of zelfs helemaal naar de cacaoboer of zijn finca. Zo weten wij van elke reep in onze shop wie de chocolademaker is en waar de cacaobonen vandaan komen. In tegenstelling tot de multinationals gaat deze chocolademaker uit van het smaakprofiel van de specifieke cacaobonen om zo tot een unieke chocoladereep te komen. Je zou een bean-to-bar chocolademaker kunnen zien zoals een ingenieur; iemand die grondig onderzoekt hoe hij de unieke smaaktonen van elk type cacao naar boven kan laten komen.






Met liefde en aandacht
Bean-to-bar chocolade hoeft voor jouw persoonlijk niet altijd beter te smaken dan industriële chocolade. Het hangt uiteraard ook helemaal af van jouw smaak, en hoe jouw smaak ontwikkeld is.
Stel dat je gewend ben om enkel melkchocolade te eten, dan schatten wij in dat je een 85% cacao chocolade wellicht niet direct zal waarderen. Wel is het zo dat in het algemeen kan worden gezegd dat bean-to-bar chocolade is gemaakt met de beste ingrediënten en met veel zorg, liefde en aandacht. Bean-to-bar chocolademakers willen de unieke smaken van elke type cacao van hoge kwaliteit tot zijn recht laten komen. Deze chocolademakers besteden veel tijd aan het maken van chocolades waar de juiste smaaktonen naar boven komen. Cacao bevat meer dan 400 smaaktonen. Deze verschillende smaaktonen belichten we tijdens onze bean-to-bar chocolade workshops. Tijdens deelname aan onze workshops ga je zo veel meer proeven in chocolade dan je ooit hebt geproefd! En niets is leuker dan samen proeven.
Waarom bean-to-bar chocolade kopen? We zetten de voordelen nog even op een rijtje:
- Meer smaakdiversiteit;
- Een intense smaakervaring;
- Beter voor de boeren en zijn leefomgeving;
- Beter voor jou.
En weet je niet waar je moet beginnen met proeven, je mag ons altijd mailen voor persoonlijk advies!
Ik denk ook dat het belangrijk is om ervan bewust te zijn waar je chocolade vandaan komt. Gelukkig zien we tegenwoordig keurmerken in de supermarkt. Zelf vind ik het ook belangrijk dat er een hoog percentage cacao gebruikt wordt.
Daar zijn wij het helemaal mee eens. Met keurmerken hebben wij het soms wat moeilijker, maar een stuk bewustwording bij de consument zorgt al voor een heel gewin.