Wij bezorgen in NL en België

Bereikbaar op: 06 – 19 36 37 46


De Chocolademeisjes
My Shopping Bag
  • HOME
  • Workshops
    • Chocolademeditatie
    • Online chocolade tasting
    • Chocolade tasting op locatie
    • Mindful chocolade wandeling
  • Webshop
    • Per merk
      • Åkesson’s Chocolate
      • Auro Chocolate
      • Booja-Booja
      • Chocolate Tree
      • Definite Chocolate
      • Heinde & Verre
      • Kacau
      • Krakakoa
      • Mesjokke
      • MIA (Made In Africa)
      • Original Beans
      • Taza Chocolate
    • Pure chocolade
    • Melkchocolade
    • Witte chocolade
    • Chocolade-abonnement
    • Truffels
    • Vegan
    • Chocolade pakketten
    • Kaartje erbij
    • Thee erbij
  • Blog
  • Over ons
    • Dit zijn wij
    • Onze missie, chocoladegeluk voor iedereen
    • Onlineshop
    • Frequently Asked chocolate Questions
    • In de media
  • Zakelijk
    • Chocolade workshops zakelijk
    • Chocolade pakketten zakelijk
  • Contact

 

Wij bezorgen in NL en België


De Chocolademeisjes
0

  • HOME
  • Workshops
    • Chocolademeditatie
    • Online chocolade tasting
    • Chocolade tasting op locatie
    • Mindful chocolade wandeling
  • Webshop
    • Per merk
      • Åkesson’s Chocolate
      • Auro Chocolate
      • Booja-Booja
      • Chocolate Tree
      • Definite Chocolate
      • Heinde & Verre
      • Kacau
      • Krakakoa
      • Mesjokke
      • MIA (Made In Africa)
      • Original Beans
      • Taza Chocolate
    • Pure chocolade
    • Melkchocolade
    • Witte chocolade
    • Chocolade-abonnement
    • Truffels
    • Vegan
    • Chocolade pakketten
    • Kaartje erbij
    • Thee erbij
  • Blog
  • Over ons
    • Dit zijn wij
    • Onze missie, chocoladegeluk voor iedereen
    • Onlineshop
    • Frequently Asked chocolate Questions
    • In de media
  • Zakelijk
    • Chocolade workshops zakelijk
    • Chocolade pakketten zakelijk
  • Contact
Direct naar de shop

Wat is dat nou, bean-to-bar chocolade?

  1. Home
  2. Duurzaamheid
  3. Wat is dat nou, bean-to-bar chocolade?
Posted on 5 november 2022 13 december 2022

Wat is dat nou, bean-to-bar chocolade?

Written by
Marianne
Posted in
Duurzaamheid Herkomst
Tagged
bean-to-bar cacaoboeren direct trade traceerbaar
Comment
2 Comments
Gedroogde cacaobonen

Alle chocolade wordt gemaakt van cacao, maar bean-to-bar chocolade is net even iets anders. De meeste chocolade die wij in de supermarkt kopen wordt gemaakt door grote multinationals. We hoeven geen namen te noemen maar wellicht komen er paar merken in je op. Zij kopen cacaobonen in grote hoeveelheden, vaak van lage kwaliteit.

Lage kosten en consistentie

Op het moment dat jij in de supermarkt een reep chocolade koopt, weet je in het algemeen niet waar de cacao vandaan komt. Al moeten wij meteen hieraan toevoegen, dat dit op het moment iets lijkt te veranderen. Aan de geroosterde cacao wordt meestal veel suiker toegevoegd, cacaoboter, of nog ergers palmolie (want dat is lekker goedkoop) en emulgatoren. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de smaak en textuur altijd hetzelfde zijn. Er moet namelijk een consistente reep ontstaan, die altijd hetzelfde smaakt, ongeacht waar je deze koopt.
Hierdoor hebben wij een wat vertekend beeld gekregen hoe wij denken dat chocolade zou moeten smaken. Erg zoet en zo zacht dat het blokje al in je mond gesmolten is voordat je de smaaktonen echt hebt kunnen proeven.
Dit type product wordt in het algemeen industriële chocolade genoemd. Hoewel echt niet al deze chocolade kwalitatief slecht is, lijkt het erop dat lage kosten en consistentie voornamelijk worden nagestreefd.

Het fermenteren van de cacaobonen gebeurt vaak in houten kisten. De bonen worden in de kisten met bananenbladeren bedekt.
De gedroogde cacaobonen worden in jute zakken getransporteerd.
Muurschildering Cacao National, Ecuador, met op de voorgrond gedroogde cacaobonen voor productie bean-to-bar chocolade

Productie op kleine schaal

In vergelijking met industriële chocolade wordt bean-to-bar chocolade, zoals de naam al zegt, van boon tot reep door één persoon, of een kleine groep, mensen gemaakt. Een bean-to-bar chocolademaker koopt direct trade cacaobonen aan in kleine traceerbare batches. In een kleine productie faciliteit worden de bonen geroosterd, gemalen en uiteindelijk gesmolten tot chocolade. 

Engineeren

De herkomst van de cacao is te herleiden naar een land, vaak naar een bepaald gebied, of zelfs helemaal naar de cacaoboer of zijn finca. Zo weten wij van elke reep in onze shop wie de chocolademaker is en waar de cacaobonen vandaan komen. In tegenstelling tot de multinationals gaat deze chocolademaker uit van het smaakprofiel van de specifieke cacaobonen om zo tot een unieke chocoladereep te komen. Je zou een bean-to-bar chocolademaker kunnen zien zoals een ingenieur; iemand die grondig onderzoekt hoe hij de unieke smaaktonen van elk type cacao naar boven kan laten komen. 

Gedroogde cacaobonen op de voorgrond, op de achtergrond volle witte zakken met cacaobonen
Een rood gele cacaoboon aan de boom
Gedroogde cacaobonen

Met liefde en aandacht

Bean-to-bar chocolade hoeft voor jouw persoonlijk niet altijd beter te smaken dan industriële chocolade. Het hangt uiteraard ook helemaal af van jouw smaak, en hoe jouw smaak ontwikkeld is.
Stel dat je gewend ben om enkel melkchocolade te eten, dan schatten wij in dat je een 85% cacao chocolade wellicht niet direct zal waarderen. Wel is het zo dat in het algemeen kan worden gezegd dat bean-to-bar chocolade is gemaakt met de beste ingrediënten en met veel zorg, liefde en aandacht. Bean-to-bar chocolademakers willen de unieke smaken van elke type cacao van hoge kwaliteit tot zijn recht laten komen. Deze chocolademakers besteden veel tijd aan het maken van chocolades waar de juiste smaaktonen naar boven komen. Cacao bevat meer dan 400 smaaktonen. Deze verschillende smaaktonen belichten we tijdens onze bean-to-bar chocolade workshops. Tijdens deelname aan onze workshops ga je zo veel meer proeven in chocolade dan je ooit hebt geproefd! En niets is leuker dan samen proeven.

Waarom bean-to-bar chocolade kopen? We zetten de voordelen nog even op een rijtje:

  • Meer smaakdiversiteit;
  • Een intense smaakervaring;
  • Beter voor de boeren en zijn leefomgeving;
  • Beter voor jou.

En weet je niet waar je moet beginnen met proeven, je mag ons altijd mailen voor persoonlijk advies!


  • Chocolate Tree Porcelana
    Chocolate Tree | Porcelana Venezuela 40gr puur 85%
    € 4,35
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Heinde & Verre Dutch original melk
    Heinde & Verre | Dutch Original Melk, 52%
    € 4,95
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Auro melkchocolade met banaan
    Auro | Melkchocolade met banaan, 42%
    € 2,15
    Toevoegen aan winkelwagen
Berichtnavigatie
Older
Je eigen chocolade proeverij thuis.
Newer
Whisky & Chocolade, een match made in heaven

Most Popular Posts

That You Shouldn't Miss Out

Vegan melkchocolade
Herkomst, Onze Chocolademakers, Types chocolade
Vegan melkchocolade
Post by Marianne
Chocolade Tasting, De Chocolademeisjes
Whisky & Chocolade, een match made in heaven
Post by Marianne
Een lege chocolademal
Herkomst, Onze Chocolademakers
Zo wordt chocolade gemaakt
Post by Marianne
Duurzaamheid, Herkomst
Zo groeien cacaobonen
Post by Marianne

2 thoughts on “Wat is dat nou, bean-to-bar chocolade?”

  1. Richard van Omster 30 december 2022

    Ik denk ook dat het belangrijk is om ervan bewust te zijn waar je chocolade vandaan komt. Gelukkig zien we tegenwoordig keurmerken in de supermarkt. Zelf vind ik het ook belangrijk dat er een hoog percentage cacao gebruikt wordt.

    1. Rebecca 2 januari 2023

      Daar zijn wij het helemaal mee eens. Met keurmerken hebben wij het soms wat moeilijker, maar een stuk bewustwording bij de consument zorgt al voor een heel gewin.

Comments are closed.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ec008b show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]

Contact

De Chocolademeisjes
Daalakkersweg 2-142
5641JA Eindhoven

Service

Algemene Voorwaarden

Retourneren & herroepingsrecht

Klachtenregeling

Bestellen en leveren

Privacy Policy

Cookie Policy

Bedrijfsgegevens

BTW nummer: NL 86 36 48 459 B01

KvK: 85511668

IBAN: NL64SNSB 8839 0706 56


© 2019 De Chocolademeisjes

Heb je vragen? Je mag ons altijd bellen, wij helpen je graag verder 06-19363746

De waardering van dechocolademeisjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 18 reviews.
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
×
— My Shopping Cart
What are you looking for?