

Misschien denk je, wat is Direct Trade chocolade nou eigenlijk? In ons geval heeft direct trade betrekking over hoe een bean-to-bar chocolademaker zijn grondstoffen inkoopt.
Een chocoladereep in de supermarkt met een gemiddelde prijs van 1,00 euro. Het komt je vast niet vreemd voor? Maar die lage prijs doet de cacaoboer tekort en de skills die nodig zijn om goede chocolade te maken. Om beter te begrijpen waarom steeds meer bean-to-bar chocolademakers het direct trade model toepassen moeten we een duik nemen in de geschiedenis.
Een triest verleden
Chocolade kent een triest verleden maar helaas ook een triest heden, dat vol staat van mensenrechtenschendingen, armoede en slavernij. In Midden- en Zuid-Amerika, evenals in het Caribisch gebied werden miljoenen Afrikanen gedwongen om als slaaf te werken op cacaoplantages. Ondertussen ontwikkelde de Europeanen een voorliefde voor chocolade. In begin 19e eeuw maakte industrialisatie het mogelijk om chocolade in massa te produceren.
Een triest heden
Vandaag de dag komt ongeveer 70% van alle cacao in de wereld uit Afrika, met als meest producerende landen Ghana en Ivoorkust. Hier zijn mensenrechtenschendingen helaas nog steeds aan de orde. Grote chocolademerken hebben programma’s hebben ontwikkeld om de boeren te helpen en kinderarbeid terug te dringen. Helaas is er de laatste jaren juist een stijging geweest in kinderarbeid in plaats van een daling.
Het probleem is dan ook complex en niet zomaar op te lossen. Feit is dat vele Afrikaanse cacaoboeren leven in extreme armoede. Veel kinderen hebben geen andere keuze dan met de rest van hun gezin op boerderijen te werken. Wat het nog meer verontrustend maakt, is dat de vraag naar chocolade groeit en de prijs van cacaobonen stijgt, maar de boeren steeds minder betaald krijgen.






Het direct trade model
Onder bean-to-bar chocolademakers wordt het direct trade model de afgelopen jaren steeds meer gebruikt. De chocolademakers kopen de cacao rechtstreeks van boeren of coöperaties. Deze relatie garandeert dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daarnaast kunnen de chocolademakers op deze manier nauw samenwerken met de boeren om kwaliteit en smaak te verbeteren.
De direct trade chain
De reis van direct trade cacaobonen varieert en is afhankelijk van de origine van de cacaobonen en het type cacaoboer. Sommige cacaoboeren communiceren rechtstreek met de chocolademakers en gebruiken exporteurs om de distributie af te handelen. Waar anderen kleinere cacaoboeren onderdeel zijn van een grotere coöperatie. Deze distributieketen (supply chain) is een stuk korter dan die op de reguliere handelsmarkt. Hierdoor krijgen de cacaoboeren een groter deel van de opbrengst van hun oogst. Hierdoor kunnen zij investeren in betere werkomstandigheden en procestechnieken. De onderstaande distributieketen is een algemene versie van de reis vanaf het cacao producerende land tot aan de chocolademaker, die er uiteindelijk direct trade chocolade van maakt.
- Cacaoboeren telen, oogsten, fermenteren, drogen cacaobonen, en werken samen met coöperaties die de bonen kopen van de cacaoboeren.
- Coöperaties of kleine handelaren werken samen met exporteurs of exporteren cacaobonen direct naar de chocolademakers.
- Chocolademakers kopen cacaobonen in en verwerken deze tot chocoladerepen, en geven feedback aan de cacaoboeren waar nodig.






Directe relaties
Direct trade schrapt de tussenhandel waardoor chocolademakers in staat zijn significant meer te betalen voor cacaobonen. In sommige gevallen betalen chocolademakers vijf keer zoveel dan de fairtrade prijs voor fine-flavour cacaobonen. De directe relatie met de cacaoboer betekent dat de chocolademaker feedback kan geven over de kwaliteit, maar ook of het fermentatie of droog proces kan worden verbeterd. Boeren hebben ook een goede reden om te garanderen dat cacaobonen de best mogelijk behandeling krijgen vanaf het moment dat ze geoogst zijn om zo hoge kwaliteit te leveren.
Traceerbaarheid
Het grootste voordeel van direct trade is misschien nog wel de traceerbaarheid. Chocolade gemaakt met direct trade bonen zijn makkelijk terug naar de cacaoboeren te traceren, iets wat bulk cacaobonen op de reguliere handelsmarkt niet mogelijk is.