

Door een toevallige ontmoeting kwamen wij in contact met Tom van Whiskylab een ondernemer met een aanstekelijke passie voor whisky! Voeg daar het enthousiasme van De Chocolademeisjes aan toe en je hebt de perfecte combinatie voor een avond gevuld met goede whisky’s en heerlijke chocolades. De whisky & chocolade proeverijen op 18 en 19 november bij Ost op Sectie-C Eindhoven waren zo goed als uitverkocht.
Mocht je deze avond hebben gemist, of wil je nog even teruglezen hoe je whisky en chocolade samen proeft, lees dan verder!
Waarom whisky en chocolade zo mooi samen gaan?
De onderliggende tonen van zoetheid en alcohol in whisky gaan goed samen met de vele smaaktonen die chocolade rijk is. Uiteraard blijft smaak persoonlijk en daarom is het juist heel erg leuk om verschillende combinaties uit te proberen. De kunst van goed combineren is om whisky en chocolade te vinden die elkaar enerzijds aanvullen en aan de andere kant net genoeg contrast creëren. Subtiele tegenstellingen doen het vaak goed. Het vergt dus tijd en geduld om goede matches te vinden waarbij wij graag de randjes op zoeken. Een uitvoerige voorbereiding door De Chocolademeisjes en Whikylab heeft geresulteerd in vijf verschillende combinaties van whisky’s en bean-to-bar chocolades die wij tijdens deze proeverij lieten proeven aan onze gasten. De matches zijn zo samengesteld dat ze elkaar versterken en een unieke smaakbeleving teweeg brengen. We kregen dan ook veel positieve feedback van onze gasten die zich verbaasde om de verassende smaakcombinaties.
Whisky & chocolade samen proeven.
Whisky proeven doe je eigenlijk in 3 stappen. Eerst kijk je naar de whisky. Laat de whisky rondgaan in je glas, als deze naar beneden traant kun je zien of de whisky een beetje stroperig is. Dit geeft een indicatie dat de whisky ook lekker op de tong blijft plakken. Kleur komt bij whisky volledig van het vat waar de whisky op gerijpt heeft. Is de whisky wat roder dan is er wellicht een oud sherry- of wijnvat gebruikt. Als de whisky juist heel licht is dan is de whisky niet lang gerijpt, of heeft de whisky op vaten gelegen welke al een aantal keer gebruikt zijn, en dus niet meer zoveel kleur mee geven.
De volgende stap is het ruiken. Dit geeft je de eerste informatie over de smaak. Als je in eerste instantie alleen maar alcohol ruikt, of de whisky wat scherp is, adem dan in door je neus, uit door je mond, en dan weer in door je neus. Op deze manier went je neus beter aan de alcohol en kun je daadwerkelijk de hints van fruit, vanille, honing, of rook beter ruiken.
De belangrijkste stap is natuurlijk het proeven. Neem een slok en laat de whisky even door je mond gaan. Verschillende delen van je mond hebben verschillende smaakpapillen, dus je proeft op verschillende plekken ook wat anders.
Nu is het tijd voor om de chocolade erbij te nemen. Ook hier doorloop je weer nagenoeg dezelfde stappen als bij het whisky proeven.
Kijk naar je chocolade. Melkchocolade heeft uiteraard een iets lichtere kleur dan een donkere chocolade. Maar zelfs tussen donkere chocolades kun je nog heel veel verschillende kleurnuances ontdekken.
Luister naar je chocolade. Breek een stukje af en luister naar jouw chocolade. Een harde snap betekent vaak dat je te maken hebt met een donkerde chocolade met minder cacaoboter, daarentegen duid een zachte snap vaak op een melkchocolade, met meer cacaoboter.
Zoals je aan whisky ruikt, kun je dit ook bij chocolade doen. Om ervoor te zorgen dat de aroma’s nog meer vrij komen kun je het stukje chocolade even warm wrijven tussen je vingers. Welke geuren herken je? Fruitig, kruidig ,of citrusachtig?
Als we de whisky met chocolade gaan proeven raden we aan om eerst een slokje whisky te nemen en deze te verkennen, dan een hapje chocolade te nemen en deze op de tong te laten smelten, om vervolgens weer wat whisky te drinken. Op deze manier mixen de smaken langzaam in je mond en proef je de toffe combinaties.


Thuis aan de slag
Uiteraard kunnen we de smaakervaringen niet op je over brengen in een blog, maar we hopen jou een klein voorproefje te hebben gegeven en dat je zo nieuwsgierig bent geworden dat je thuis whisky en chocolade met elkaar gaat matchen. Bij whiskylab kun je in ieder geval terecht voor je whisky en bij ons voor de bean-to-bar chocolade. Mocht je hulp nodig hebben? Stuur ons een berichtje en wij zullen ons best doen jou te helpen.
Heb je niet zo veel zin om het zelf uit te vogelen… zorg dan dat je bij de volgende whisky & chocolade proeverij aanwezig bent. Houd hiervoor onze pagina in de gaten!